MUP "izuzetne" častio 1.350.000 eura

Državna revizorska institucija utvrdila da Ministarstvo unutrašnjih poslova nema detaljno obrazloženje (opis posla shodno kriterijumima) o podjeli varijabila, što cijeli postupak čini nedovoljno transparentnim. Na reviziju pravilnosti negativno, a na finansijsku reviziju pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje. Svih 4.498 zaposlenih dobilo varijabilu zbog izuzetnih rezultata

36679 pregleda 46 reakcija 23 komentar(a)
Protivteroristička jedinica policije, Foto: Boris Pejović
Protivteroristička jedinica policije, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prošle godine u decembru svima od 4.498 zaposlenih, uplatilo je varijabilni dio zarade na šta je potrošeno 1,35 miliona eura na osnovu zbirnih rješenja, u kojima se kao kriterijumi navode izuzetni rezultati i kvalitet rada i povećan obim posla, bez detaljnog obrazloženja odnosno opisa konkretnog posla.

Ranije u julu je varijabile dobilo 158 zaposlenih na šta je potrošeno 35,58 hiljada eura, a u septembru je 89 zaposlenih po istom osnovu dobilo 16,50 hiljada eura.

MUP je potrošačka jedinica čiji je realizovani budžet u 2022. godini iznosio 89,6 miliona eura.

Ovo je utvrdila Državna revizorska institicija u reviziji prošlogodišnjeg poslovanja Ministarstva kojim je do 28. aprila rukovodio Sergej Sekulović, a nakon njega Filip Adžić.

“Varijabilni dio zarade, shodno članu 21 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u zavisnosti od raspoloživog novca pripada zaposlenom sa izuzetnim rezultatima i kvalitetom rada. Pravo na varijabilni dio zarade je utvrđeno iz predloga neposrednih rukovodilaca. Kao kriterijumi se navode izuzetni rezultati i kvalitet rada u 2022. godini, povećan obim posla. U julu je isplaćena varijabila članovima popisne Komisije. MUP je u decembru 2022. godine isplatilo varijabilni dodatak svim zaposlenim, nepostojanje detaljnog obrazloženja (opisa konkretnog posla, shodno kriterijumima) u predlogu rukovodilaca organizacionih jedinica za svakog zaposlenog, uzrokuje nedovoljnu transparentnost samog postupka”, konstatovao je DRI.

MUP lani potrošio skoro 90 miliona: Filip Adžić i Sergej Sekulović
MUP lani potrošio skoro 90 miliona: Filip Adžić i Sergej Sekulovićfoto: MUP

Ovo je jedan od razloga zbog kojih je DRI dao negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja, dok je dato pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na reviziju finansijskog poslovanja Nadležnim kolegijumom za izradu revizije rukovodio je član Senata Branislav Radulović, dok je drugi član bio senator Milan Dabović.

Revizijom je utvrđeno da je lani u MUP-u 1921 zaposleni sa rješenjem na neodređeno radno vrijeme, ali da nijesu bili raspoređeni, te da državni revizori nijesu dobili informaciju ko od neraspoređenih radnika ne dolazi na posao

“Udio “neraspoređenih” službenika u ukupnom broju zaposlenih na neodređeno vrijeme je 39,77%. Tokom revizije je utvrđeno da je ključni razlog neraspoređivanja službenika nedostavljanje predloga o rasporedu od strane neposrednih rukovodilaca. Revizijom je utvrđeno da se u svim organizacionim jedinicama ne vodi evidencija prisustva zaposlenih na radu. Na visok broj neraspoređenih službenika utiču i razlozi kao što su žalbe na donesena rasporedna rješenja i neispunjavanje kriterijuma propisanih aktom o sistematizaciji”, piše u izvještaju u kome se dodaje da MUP nije pripremilo nacrt kadrovskog plana za 2022. godinu

Revizijom su utvrđeni nedostaci u oblasti upravljanja ljudskim resursima koja je u strateškim dokumentima prepoznata kao oblast od primarne važnosti za razvoj policije. Utvrđeno je, između ostalog, da nije izvršena analiza potrebnih obrazovnih profila u MUP-u /Upravi policije, analiza potreba za obrazovanjem i obukama na osnovu izvještaja o ocjenjivanju, nije izrađen plan obuka na osnovu podataka iz obrasca o ocjenjivanju i nijesu organizovane obuke radi napredovanja u neposredno više zvanje.

“Direkcija za ljudske resurse, kadrovske i pravne poslove je zbog nepopunjenosti sistematizovanih radnih mjesta i konstantnog odliva zaposlenih kadrovski ograničena. Od ukupno 47 sistematizovanih radnih mjesta popunjeno je 17 ili 36 odsto. Direkcija nije identifikovala i procijenila jedan o ključnih rizika za oblast upravljanja ljudskim resursima, a koji se odnosi na raspoređivanje zaposlenih”, navodi se u izvještaju.

Utvrđeno je da MUP u svojoj knjigovodstvenoj evidenciji ne vodi sve objekte koje koristi, kao i da je popisna komisija konstatovala da postoji neslagnje između baze podataka Uprave za katastar i državnu imovinu sa podacima iz knjigovodstva ministarstva.

“U bazi podataka Uprave za nekretnine ne postoje podaci za objekte koje koristi MUP (GP Cijevna, GP Božaj, GP Vraćenovići, objekat CB Bar - aneks objekta površine 73m2, aneks objekta OB Rožaje, u površini 251m2, kao i rekonstruisani objekat - hangar aviohelikopterske jedinice u Golubovcima u površini 1500m 2).

Prinudno naplaćeno 2,53 miliona

DRI je ukazao da MUP i dalje troši neekonomično novac jer ne sprovodi sudske presude za čije se izvršenje angažuju javni izvršitelji.

“Otplata obaveza iz prethodnog perioda u ukupnom iznosu od 2.531.761,73 eura odnose se na prinudnu naplatu po osnovu izvršnih rješenja javnih izvršitelja koje Ministarstvu finansija dostavlja Centralna banka. Revizijom je utvrđeno da MUP nema dokumentaciju (zahtjevi za plaćanje, rješenja o izvršenju i dr.) za 96% izdataka obuhvaćenih uzorkom. Navedeno predstavlja ustaljenu praksu koja za posljedicu ima dodatne troškove izvršenja koji se plaćaju iz budžeta i onemogućava sprovođenje finansijske kontrole potrošnje državnog novca na način propisan Uputstvom o radu Državnog trezora”, piše u izvještaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i zaštitnikom imovinsko-pravnih odnosa, obezbijedi da se postupa po pravosnažnim i izvršnim odlukama nadležnih sudova i drugih organa i tako izbjegne neekonomično trošenje budžetskog novca u ostupku prinudne naplate potraživanja.

Loše planiranje javnih nabavki

DRI je utvrdio da su od ukupno planiranih javnih nabavki 15,86 miliona sprovedeni postupci i zaključeni ugovori u vrijednosti od 6,73 miliona, što čini 42,46% planiranih javnih nabavki.

“Prema obrazloženju subjekta revizije, postupci za nabavku uniformi policijskih službenika, stacionarnih radarskih sistema, kamera za nošenje, nadogradnju postojećeg objekta u Spužu i dr. nijesu realizovani, jer nijesu dostavljeni inicijalni zahtjevi u cilju pokretanja postupaka od nadležnih organizacionih jedinica, a što je predviđeno procedurom kojom je u MUP-u uređeno sprovođenje otvorenog postupka javne nabavke”, navodi DRI.

Preporuka je da rukovodioci organizacionih jedinica, na osnovu čijih informacija o potrebama su planirane javne nabavke, treba da blagovremeno dostavljaju inicijalne zahtjeve za pokretanje postupka javne nabavke, kako bi se one efikasno realizovale.

Bonus video: