Advokati i dalje moćniji od države, samo 84 od 848 registrovana za fiskalizaciju

Iz Advokatske komore Crne Gore nije odgovreno na pitanja “Vijesti” zbog čega advokatska djelatnost nije ispunila obavezu fiskalizacije i da li se ta obaveza izbjegava da bi se uplatilo što manje novca državi

40304 pregleda 147 reakcija 85 komentar(a)
Advokati štrajkovali 70 dana zbog fiskalizacije (Ilustracija), Foto: Shutersteock
Advokati štrajkovali 70 dana zbog fiskalizacije (Ilustracija), Foto: Shutersteock

Od juna 2021. godine, kada je zvanično stupio na snagu Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, od 848 advokata do sada se njih 84 registrovalo za fiskalizaciju.

Ti podaci “Vijestima” su saopšteni u Upravi prihoda i carina (UPC).

“Advokatska zajednica je odmah po donošenju ovog zakona izrazila snažno protivljenje u vezi sa njegovom primjenom, koje je rezultiralo i obustavom rada na određeno vrijeme. Osnovni razlozi za protivljenje su sadržani u specifičnosti profesije, a koje se u suštini odnose na vrijeme pružanja usluge i nepostojanje unaprijed definisane cijene usluge. Postupak fiskalizacije nijesu izvršili svi registrovani poreski obveznici koji se bave advokatskom djelatnošću, odnosno postupak fiskalizacije je izvršen od strane malog broja advokata”, kazalo su u UPC.

“Vijesti” su pitale da li je UPC do sada obavljala kontrole i da li su izrečene i koje mjere zbog toga što se advokati nijesu fiskalizovali...

“Prekršajnim nalogom, u skladu sa odredbama člana 26 stav 3 Zakona, izrečena je novčana kazna u iznosu od 2.000 jednom poreskom obvezniku - preduzetniku koji se bavi advokatskom djelatnošću. UPC će u narednom periodu kroz pojačani nadzor poreskih obveznika koji se bave advokatskom djelatnošću vršiti i provjeru fiskalizacije i preduzimati zakonom propisane mjere”, kazali su u ovoj upravi.

Iz Advokatske komore Crne Gore nije odgovreno na pitanja “Vijesti” zbog čega advokatska djelatnost nije ispunila obavezu fiskalizacije i da li se ta obaveza izbjegava da bi se uplatilo što manje novca državi.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je donesen 2019. godine, a čija je primjena počela 1. juna 2021. godine, izazvala je brzu reakciju crnogorskih advokata. Nezadovoljni zakonom, uslijedio je i štrajk, odnosno obustava rada oko 700 advokata, koji je trajao gotovo 70 dana. To se odrazilo i na pravosudni sistem - gotovo da su bili blokirani svi sudovi i tužilaštva.

Od početka primjene zakona trajali su, kako navode u UPC, pregovori između advokatske zajednice i predstavnika nadležnih državnih organa u cilju pronalaženja modela fiskalizacije advokatske profesije u okviru postojećeg zakona, a koji bi uvažio specifičnosti te djelatnosti.

“U cilju preventivnog djelovanja, unapređenja komunikacije i jačanja odnosa povjerenja između UPC i poreskih obveznika, sprovedene su aktivnosti na realizaciji projekata koji omogućavaju direktan kontakt poreskih obveznika i građana sa službenicima uprave (poreski karavan). Nakon niza održanih sastanaka, upućenih pisanih odgovora od strane UPC i Ministarstva finansija, ministarstvo je 5. decembra 2022. donijelo uputstvo za fiskalizaciju advokatske profesije koje je proslijeđeno Advokatskoj komori”, naveli su iz uprave.

Dalje su pojasnili da je tim uputstvom omogućeno evidentiranje prometa od pruženih advokatskih usluga putem fiskalnog servisa uz uvažavanje specifičnosti profesije koje se ogledaju u vremenu odvijanja saradnje advokata i stranke, zastupanja po službenoj dužnosti, kao i zastupanja po punomoćju gdje se nagrada utvrđuje tek po rješenju suda.

“Objavljivanjem uputstva u potpunosti su stekli uslovi za kontolu poreskih obveznika koji obavljaju ovu vrstu djelatnosti u dijelu evidentiranja prometa putem fiskalnog servisa i izricanje mjera zbog eventualnog nepostupanja. Moramo napomenuti da postupak fiskalizaije nijesu izvršili svi registrovani poreski obveznici koji se bave advokatskom djelatnošću, odnosno da je postupak fiskalizacije izvršen od strane malog broja advokata. UPC će u narednom periodu kroz pojačan nadzor poreskih obveznika koji se bave advokatskom djelatnošću vršiti i provjeru fiskalizacije i preduzimati zakonom propisane mjere”, kazali su u Upravi.

Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga definisan je postupak fiskalizacije, sadržaj fiskalnog računa, obveznici fiskalizacije, poreski obveznici koji ostvaruju promet od djelatnosti koje ne podliježu obavezi fiskalizacije, kao i sankcije za nepoštovanje/ kršenje zakonskih odredbi.

Kazne se kreću u rasponu od 300 do 40.00 eura u zavisnosti koji je prekršaj napravljen.

Sistem elektronske fiskalizacije u funkciji je od 1. janaura 2021. godine, kada je počela mogućnost fiskalizacije računa korišćenjem fiskalnog servisa, dok se obavezna fiskalizacija primjenjuje od 1. juna 2021. godine.

Bonus video: