Gužve u Nacionalnom parku Durmitor: Potučeni svi dosadašnj rekordi

"Do sada je NP posjetilo 105.000 turista, što je za 55 odsto više nego prošle godine u istom periodu. Splavarilo je, raftingovalo ili se niz bukove Tare kajacima kretalo 13.000 turista, što je povećanje za 20 odsto. Takođe je registrovano 40 odsto više noćenja u našim planinarskim domovima i motelu 'Radovan luka' pored Tare", izjavio je direktor Nacionalnog parka Tomo Pajović
113 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.08.2017. 12:55h

U Nacionalnom parku "Durmitor" oboreni su svi rekordi, kako po broju posjetilaca, tako i po ostvarenim prihodima.

"Do sada je NP posjetilo 105.000 turista, što je za 55 odsto više nego prošle godine u istom periodu. Splavarilo je, raftingovalo ili se niz bukove Tare kajacima kretalo 13.000 turista, što je povećanje za 20 odsto. Takođe je registrovano 40 odsto više noćenja u našim planinarskim domovima i motelu 'Radovan luka' pored Tare", izjavio je direktor Nacionalnog parka Tomo Pajović.

On je saopštio da su najave takve da će se i dalje nastaviti takav trend posjete, što obećava da će ovo biti izuzetno uspješna turistička sezona i da će se postići rezultati bolji od planiranih.

Pajović navodi da su posjetioci iz skoro svih krajeva svijeta čije je interesovanje, pored područja pod zaštitom UNESCO-a, pješačke i biciklističke staze, osvajanje planinskih vrhova, rafting rijekom Tarom, obilazak Crnog jezera i Centra za posjetioce i sportski ribolov.

"Svakako da prirodni potencijali ovog prostora privlače turiste da u sve većem broju dolaze, tako da iz godine u godinu imamo stalno povećanje broja posjeta, što nam stvara optimizam da će ovaj Park postati sve značajnija turistička destinacija. Splavarenje i rafting rijekom Tarom predstavljaju izuzetno atraktivnu turističku ponudu", kazao je Pajović.

On je naveo da se od lokaliteta koji su najviše posjećeni izdvajaju Crno jezero i most na rijeci Tari.

"Osim toga, i planinarenje, kao tradicionalna turistička ponuda, je izuzetno atraktivna posjetiocima i ove godine. Takođe su dobro posjećeni i vidikovci i planinski vrhovi, posebno Bobotov kuk. Zahvaljujući prvenstveno prirodnim ljepotama i raznovrsnoj turističkoj ponudi, kao i sve većoj zainteresovanosti turista za aktivan odmor i boravak u prirodi, očekuje se da će se trend povećanja posjetilaca kako u NP 'Durmitor', tako i u ostalim nacionalnim parkovima, nastaviti do kraja avgusta, kao i tokom septembra i oktobra", navodi se u saopštenju iz NP.

Kada je riječ o strukturi posjetilaca, najveći broj turista dolazi iz Francuske, Njemačke, Belgije, Poljske, Češke, Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Osim tradicionalne ponude, Nacionalni park nudi i nove turističke proizvode kao što su crosscountry i freeride staze, šuma za čitanje, iznajmljivanje kajaka i bicikala, a na raspolaganju je i dječije igralište.

Bonus video: