Konjević generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca

Udruženje je pozvalo novu Vladu da "prioritetno otpočne proces legalizacije socijalnog dijaloga"

6037 pregleda 17 komentar(a)
Konjević, Foto: Luka Zeković
Konjević, Foto: Luka Zeković

Upravni odbor Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) izabrao je Raška Konjevića za generalnog sekretara CUP-a.

U saopštenju se navodi da je Konjević izabran kao kandidat koji "posjeduje referentno znanje iz privredne oblasti i ekonomske politike".

Konjević, magistar ekonomskih nauka, bivši je ministar unutrašnjih poslova, finansija i odbrane, a bio je i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP).

CUP je u saopštenju, između ostalog, pozvao novu Vladu da "prioritetno otpočne proces legalizacije socijalnog dijaloga".

"Afirmacija socijalnog dijaloga, potreba da socijalni tripartizam postane osnova razvoja harmoničnog i prosperitetnog društva, njegova legalizacija kroz prihvatanje reprezentativnosti i snage CUP-a biće u fokusu aktivnosti koje su podržane na sjednici UO CUP-a, održane 3.11.2023. godine. Iskazano je i uvjerenje da će premijer Spajić održati predizborno obećanje i u fokus svojih aktivnosti imati partnersku saradnju sa privredom i poslodavcima u cilju realizacije nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema", navodi se u saopštenju.

Članovi Upravnog odbora su, dodaje se, iskazali zadovoljstvo dosadašnjim radom CUP-a, posebno "činjenicom da je za kratak period izrastao u najsnažnije udruženje poslodavaca", čiji članovi kao privredni subjekti "kreiraju 60 odsto BDP-a Crne Gore, stvarajući promet veći od 3.5 milijarde eura".

"Na sjednici je konstatovano i da je prethodna Vlada, na žalost crnogorske privrede i društva, opstruirala proces legalizacije socijalnog dijaloga, zaustavljajući promjenu Pravilnika iz 2004. godine koji definiše postupak izbora i dokazivanja reprezentativnosti poslodavačkih organizacija", navodi CUP.

Kazali su da je Upravni odbor tog udruženja, u cilju sprovođenja ambicioznih planova za 2024. godinu, koji će odgovoriti zahtjevima privrede za ekonomskim reformama, a u težnji da se stvori povoljniji poslovni ambijent, donio niz odluka i inicijativa sa kojima će upoznati Skupštinu CUP-a, koja se planira održati krajem godine.

"Novoj Vladi želimo uspješan rad, a CUP ostaje otvoren da partnerstvo gradi na principijelnim osnovama socijalnog dijaloga, uvažavajući potrebe i probleme cjelokupnog društva i privrede", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: