Novi rekordi u prevozu putnika

Po ukupnom godišnjem obimu prometa putnika, avio-saobraćaj između Beograda i dva grada u Crnoj Gori je među najuspješnijim redovnim avio-linijama u Evropi

6425 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Obim prometa putnika na avio-linijama između Beograda i Podgorice odnosno Tivta, dostigao je novi rekord u prvom polugodištu 2023. godine.

Prema pisanju specijalizovanog portala Exyuaviation.com, srpska državna avio-kompanija “Air Serbia” i crnogorski nacionalni avio-prevoznik “Air Montenegro” – jedine dvije kompanije koje po aktuelnom međudržavnom ugovoru mogu da lete na ovim visokoprofitabilnim linijama, između Beograda i dva crnogorska aerodroma su u prvom polugodištu zajedno prevezli ukupno 261.556 putnika što je čak 29 odsto više nego u istom periodu lani. Ovogodišnje ostvarenje je čak i za 13,5 odsto bolje nego što je iznosio ukupan promet putnika na avio-linijama između Beograda i Podgorice, odnosno Tivta u predpandemijskoj, 2019. godini.

Od ukupnog broja prevezenih putnika na ovim linijama u periodu od 1. januara do 30. juna, njih 143.089 je letjelo između Beograda i Podgorice, a 118.467 putnika je bilo na liniji Beograd-Tivat i obratno. Tome treba dodati i još po par hiljada putnika koji su letjeli između Crne Gore i Srbije na sezonskim avio-linijama “Air Serbie” iz Niša, odnosno Kraljeva za Tivat, a koje su počele da saobraćaju tek u junu mjesecu.

I za “Air Serbiu” i za “Air Montenegro” linije između Beograda, Tivta i Podgorice predstavljaju najprometnije linije u ukupnoj mreži destinacija za koje saobraćaju ti prevoznici, a po ukupnom godišnjem obimu prometa putnika, avio-saobraćaj između Beograda i dva grada u Crnoj Gori je među najuspješnijim redovnim avio-linijama u Evropi.

Do prizemljenja bivše crnogorske nacionalne avio-kompanije “Montenegro Airlines” u decembru 2020.godine, primat u broju letova i prevezenih putnika na ovom tržištu držala je crnogorska kompanija, da bi se to od kraja 2020. drastično promijenilo i primat sada i u broju letova i broju transportovanih putnika ubjedljivo drži “Air Serbia”. Tako će biti i u aktuelnoj, zimskoj IATA sezoni što je počela 30. oktobra i traje do 31. marta, a u kojoj će “Air Serbia na liniji Beograd-Podgorica imati 21 let sedmično, što je za jednu rotaciju više nego u isto vrijeme lani, dok će na liniji za Tivat avioni srspke kompanije letjeti 14 puta nedeljno što je takođe za jednu rotaciju više nego u zimi 2022.

“Air Montenegro” će na linji Beograd-Podgorica imati 14 sedmičnih rotacija, a na liniji za Tivat samo njih sedam, što je u oba slučaja isto kao i lani.

Bonus video: