CG statistiku će ocijeniti Eurostat

Eurostat će procjenjivati sve zvanične proizvođače statistike - Monstat, Centralnu banku i Ministarstvo finansija
202 pregleda 0 komentar(a)
Branka Šušić Radovanović, Foto: Vijesti
Branka Šušić Radovanović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 19.08.2017. 19:16h

Evropski statistički zavod Eurostat će u toku naredne godine procijeniti zvanični statistički sistem Crne Gore, što će biti osnova za procjenu stanja kada će Poglavlje 18 biti zatvoreno, rekla je pomoćnica direktorice Monstata, Branka Šušić Radovanović.

Ona je „Vijestima“ kazala da je cilj Eurostatove procjene da se u potpunosti procijeni kvalitet i poštovanje evropskih principa za proizvodnju zvanične statistike.

„Procjena će obuhvatiti sve zvanične proizvođače statistike - Monstat, Centralnu banku i Ministarstvo finansija, ali i ostale učesnike relevantne za proizvodnju zvanične statistike u Crnoj Gori i ujedno će biti osnova za procjenu stanja kada će poglavlje biti zatvoreno”, navela je Šušić Radovanović.

Ona je podsjetila da je krajem decembra 2014. godine usvojena zajednička pregovaračka pozicija Evropske komisije i Vlade Crne Gore za Poglavlje 18 - Statistika, čime su pregovori za ovo poglavlje otvoreni.

“Na prvi predlog pregovaračke pozicije EK, odnosno zemlje članice EU, nijesu imali nijedan zahtjev za doradu, već su ga u cjelosti prihvatili. To je potvrda da Monstat dobro poznaje 'EU acquis' u oblasti zvanične statistike, kao i da imamo jasnu viziju i strategiju kako da statistički sistem Crne Gore integrišemo u evropski, imajući u vidu da smo institucija koja ima ključnu ulogu u pregovaračkom procesu”, kazala je Šušić Radovanović.

Prema njenim riječima, obaveza usklađivanja makroekonomske i biznis statistike, uslovljena organičenim administrativnim kapacitetima, ostaje do ulaska u EU, jer su završna mjerila za zatvaranje poglavlja 18 u vezi sa tim statistikama, a uključuju i potpunu implementaciju nove metodologije nacionalnih računa - ESA 2010, što je, kako tvrdi, novina i izazov i za zemlje članice.

“Pred nama su veliki izazovi i u smislu ciljeva koje treba da ispunimo, a koji su zacrtani vizijom razvoja evropskog statističkog sistema do 2020”, rekla je Šušić Radovanović.

Na pitanje koje su oblasti najteže za pregovaranje ona je odgovorila da je svaka statistička oblast specifična sama za sebe.

“Naš zadatak je da obezbijedimo podatke u skladu sa EU standardima, u pogledu usklađivanja zvanične statistike i standardizacije procesa rada”, navela je Šušić Radovanović.

Ona je rekla da je Monstat ispunio sve obaveze shodno planu i rokovima iz programa pristupanja Crne Gore EU za period 2014-2018, čime je izvršenje obaveza bilo 100 odsto.

Kako je dodala, ostvarena su metodološka usklađivanja sa standardima EU u svim statističkim oblastima.

“U cilju potpunog usklađivanja sa zahtjevima evropskog statističkog sistema u pogledu raspoloživosti statističkih pokazatelja i metodologije koja se primjenjuje, Zavod za statistiku je tokom 2016. godine ostvario napredak u oblasti statistike nacionalnih računa, objavom godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), kvartalnog BDP-a i bruto nacionalnog dohotka (BND) u skladu sa ESA 2010 metodologijom. Najveći rezultat ostvaren u ovoj oblasti je rad na kompilaciji tabela ponude i upotrebe. Kao i do sada, u skladu sa ESA programom za transmisiju nacionalnih računa, Zavod za statistiku je proizvedene i raspoložive podatke prosljeđivao Eurostatu. Na ovaj način ostvaren je značajan napredak u ispunjavanju zahtjeva koji su definisani završnim mjerilima Poglavlja 18”, rekla je Šušić Radovanović.

Ona je kazala da je shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike definisana koordinaciona uloga Monstata, osigurana je pouzdanost informacija, zagarantovani su ključni principi zvanične statistike: profesionalna nezavisnost, pouzdanost i tačnost, blagovremenost, nepristrasnost, posvećenost kvalitetu, itd.

“Ovim Zakonom obezbijeđena je profesionalna nezavisnost Zavoda od političkih uticaja, od uticaja regulatornih organa i tijela, što je praksa u radu, a što ujedno govori o kvalitetu zvanične statistike”, tvrdi Šušić Radovanović.

Ojačana je, kako je navela, saradnju sa imaocima administrativnih izvora podataka iz različitih statističkih oblasti.

Dodaje da su strateški ciljevi Monstata, koji se moraju ispuniti u procesu EU integracija, definisani strategijom i Programom zvanične statistika 2014-2018, a to su unapređenje diseminacije i pristupa korisnicima, unapređenje znanja i dalja edukacija kadra, modernizacija IT infrastrukture i unapređenje kvaliteta administrativnih izvora podataka...

Statistika među poglavljima kojima EK ocjenjuje spremnost

Šušić Radovanović objašnjava da je zbog svoje specifičnosti poglavlje Statistika jedno od poglavlja kojim EK novom metodologijom ocjenjuje opštu sliku spremnosti zemlje za EU članstvo. “Poglavlje 18 je veoma važno, ne samo za statistiku, nego i za druga poglavlja, zbog kvaliteti sadržaja onoga što se radi u okviru statistike i niza regulativa na kojima proizvodnja podataka počiva. Statistika je jedno od poglavlja koje se u diskusijama između država kandidata i EU uzima u obzir, jer naš zadatak je da obezbijedimo podatke u skladu sa EU standardima koji će služiti kako za potrebe kreiranja politika tako i za ispunjenje ciljeva usvojenih politika”, rekla je Šušić Radovanović.

Bonus video: