Mandić: Crna Gora da bude veliki proizvođač i izvoznik električne energije

Mandić je istakao da je cilj Crne Gore da što prije postane punopravna članica EU kako bi postala dobro mjesto i dobar partner zemljama širom svijeta

13058 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić razgovarao je sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na čelu sa predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, predstavnicima UGT Renewables LLC na čelu sa generalnim direktorom UGTR Adamom Kortizom, kao i sa predstavnicima Hyundai Engineering Co. LTD na čelu sa direktorom HEC Guan Sop Limom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, povod razgovora je otvaranje dijaloga o rješavanju zakonodavnih okvira koji će pospješiti i konkretizovati dalji razvoj solarne energije u vidu izgradnje solarnih elektrana i projekata skladištenja energije u Crnoj Gori koji će biti u vlasništvu i kojom će upravljati EPCG.

Mandić je, dodaje se, istakao da je zadovoljan što može ugostiti renomirane investitore koji žele da ulažu u Crnu Goru.

Kako je naveo, Crna Gora, koja je Ustavom definisana kao ekološka država, posebnu pažnju posvećuje takozvanim zelenim projektima.

"Naše najvažnije preduzeće EPCG u vama je prepoznalo partnera za konkretnu realizaciju ovog projekta", kazao je Mandić.

Dodao je da će projekat i u Skupštini Crne Gore imati podršku jer je, kako je zaključio, interes bolji život građana Crne Gore.

Mandić je istakao da je cilj Crne Gore da što prije postane punopravna članica EU kako bi postala dobro mjesto i dobar partner zemljama širom svijeta.

Naveo je i da Crna Gora, iako geografski mala država, treba da bude veliki proizvođač i izvoznik električne energije.

Kortiz je istakao zadovoljstvo zbog saradnje sa EPCG na projektima obnovljive energije naglasivši da ga posebno raduje činjenica da su u Crnoj Gori dočekani "širom otvorenih ruku". Kortiz je, piše u saopštenju, saopštio da njegovu kompaniju Vlada SAD, kao i ambasada SAD u Crnoj Gori kontinuirano ohrabruju da sarađuje sa Crnom Gorom.

Kortiz je naglasio da mu je susret sa predsjednikom Mandićem izuzetno značajan u pogledu rješavanja zakonskih okvira koji se tiču pomenutog projekta.

Lim je podsjetio da je osim Bliskog Istoka i Azije, Hjundai grupa prisutna i u Evropi, radeći na tradicionalnim i inovnativnim izvorima električne energije. Lim je naglasio da će Hjundai grupa dati svoj puni doprinos ovom projektu.

"Crna Gora ima sjajan potencijal za razvoj izvora energije", rekao je Đukanović i dodao da će se ovim projektom uz novu tehnologiju iskoristiti i postojeći potencijali.

"Nema razloga da se čeka, idemo da radimo“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: