Konjević pitao Radunovića: Da li su potpisani milionski ugovori o prebijanju duga?

Vlada je u julu dala saglasnost na potpisivanje ugovora o naplati poreza imovinom Work findera i Đurković company
67 pregleda 2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2017. 18:55h

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević tražio je od ministra finansija Darka Radunovića da mu dostavi zaključke Vlade sa sjednice od 27. jula ove godine kojima je data saglasnost na potpisivanje ugovora o naplati poreza imovinom poreskih dužnika Work finder i Đurković company od 1,7 miliona eura.

“Obraćam Vam se za zahtjevom shodno članu 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore da mi dostavite zaključke Vlade Crne Gore sa sjednice od 27. jula 2017. godine kojima su date saglasnosti na potpisivanje ugovora o naplati poreza imovinom poreskih dužnika Work finder i Đurković company u iznosi od preko milion eura. Pomenuti materijali su usvojeni na 36. sjednici Vlade pod rednim brojem 10 i 11 shodno informacijama na internet prezentaciji Vlade Crne Gore”, naveo je Konjević u dopisu Radunoviću.

On je tražio i da mu Radunović dostavi informacije da li su ti ugovori potpisani i da mu dostavi njihove potpisane kopije.

Vlada je 27. jula dala saglasnost Ministarstvu finansija da se poreski dug od 223,86 hiljada eura koliko državi duguju preduzeća Đurković company, Maršal Montenegro i Trgotekstil naplati imovinom koju ima Đurković company. Data je saglasnost i da se imovinom Work findera naplati njegov dug od 1,47 miliona.

Vlada je dala saglasnost na osnovu Uredbe o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika.

Konjević je ranije kazao da je članom 18 Zakona o reprogramu poreskog duga ta Uredba stavljena van pravne snage i da je prestala da važi 31. decembra 2016. godine i da Vlada odluke ne može donositi pozivajući se na odredbe pravnog akta koji nije na snazi.

On je pozvao tužioce Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da izuzmu materijale sa sjednice Vlade od 27. jula ove godine, sagledaju članove 17 i 18 Zakona o reprogramu poreskog duga i javnost obavijeste o mišljenju tužilaštva o zakonitosti naplate poreza imovinom za kompanije Work Finder i Đurković company.

On je pozvao potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Milutina Simovića, čiji je ovo resor, da predloži Vladi da poništi ove odluke.

Iz Vlade tvrde da se Zakon o reprogramu poreskog duga ne primjenjuje na subjekte koji su proceduru počeli prije stupanja tog zakona na snagu.

Radunović nije odgovorio o reprogramu duga opština

Konjević je Radunovića podsjetio i na dopis na koji još nije dobio odgovor iako je istekao rok predviđen Poslovnikom Skupštine. Taj dopis je Konjević uputio 17. jula ove godine i njime je tražio informacije o reprogramu duga opština.

On je od Radunovića tražio podatke sa kojim opštinama je potpisan ugovor o reprogramu duga, na koji rok i iznos, da li sve opštine uredno izmiruju obaveze po osnovu reprograma (koje opštine ne izmiruju i za koji period), i da li sve opštine (uključujući preduzeća i ustanove čiji je osnivač opština) uplaćuju bruto zarade zaposlenima shodno Zakonu i Ugovoru o reprogramu poreskog duga i ako ne koje lokalne samouprave, odnosno ustanove i preduzeća nijesu izvršile obaveze i za koje mjesece.

Bonus video: