Mujović - Zakaria: Zakonom o obnovljivim izvorima energije do sigurnog poslovnog ambijenta

“EBRD je Crnoj Gori pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku na realizaciji projekata u oblasti energetike, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije”

5197 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Finalizacija Zakona o obnovljivim izvorima energije ključan je korak ka uspostavljanju pravila za buduće projekte, koji će obezbijediti povoljan i siguran poslovni ambijent za investitore, ali i štiti interese države i lokalnih zajednica.

To je ocijenjeno je na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i šefa kancelarije Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Ramona Zakarija, sa kojeg je poručeno da je energetika, pored turizma, razvojna privredna šansa Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva, današnji susret bio je prilika da se razmijene stavovi i mišljenja o mogućnostima proširivanja, do sada uspješne i intenzivne saradnje te međunarodne finansijske institucije sa crnogorskom Vladom i kompanija u oblasti energetike.

“EBRD je Crnoj Gori pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku na realizaciji projekata u oblasti energetike, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije”, rekli su iz Ministarstva.

Naveli su da je, za nastavak saradnje, kao prioritet je prepoznata potreba za finalizacijom Zakona o obnovljivim izvorima energije, za čiju izradu je obezbijeđena tehničke podrške EBRD u ranijem periodu.

“Kako su sagovornici ocijenili, izrada tog zakonskog rešenja predstavlja ključan korak na uspostavljanju pravila za buduće projekte, koji ne da će samo obezbijediti povoljan i siguran poslovni ambijent za investitore, već će štiti interese države i lokalnih zajednica”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, vjetroelektrana Krnovo i male hidroelektrane na vodotoku Bistrica-pritoka Ljuboviđe neki su od projekata na čijoj realizaciji EBRD sarađuje sa resornim ministarstvom.

Zakarija je predstavio neke od infrastrukturnih projekata koje EBRD priprema i realizuje u saradnji sa privrednim društvima u oblasti energetike.

Jedan od projekata koji je aktuelan, a za koji je u toku priprema tehničke dokumentacije je izgradnja fotonaponske elektrane na Slanom jezeru, snage 50 MW.

“EBRD obezbjeđuje značajnu finansijsku podršku za realizaciju projekata energetske efikasnosti u saradnji sa crnogorskim komercijalnim bankama, koje u ponudi imaju posebno dizajnirane proizvode za građane sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti u njihovim objetima”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, EBRD planira realizaciju projekta za unapređenje energetske efikasnosti u zdravstvenim i obrazovnim objektima u saradnji sa resornim ministarstvima.

Bonus video: