Drakić: Potrebna dodatna ulaganja u stabilnost ekonomije Crne Gore

Privredna komora dodijelila godišnje nagrade firmi "Osmi red","C.G. Control", "Donator", "Flourish", "Put-Gross" kao i osnivaču i izvršni direktor "NALL group" Jovan Lekić za unapređenje menadžmenta

11666 pregleda 3 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Luka Zeković
Sa događaja, Foto: Luka Zeković

Rast bruto društvenog proizvoda (BDP) ne smije zavarati Crnu Goru jer je potrebno dodatno ulaganje u stabilnost njene ekonomije, kazala je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

Ona je to saopštila na događaju povodom 50. dodjele nagrada PKCG.

"Postoji nasušna potreba da se ponovo pokrenu ekonomski produktivne kapitalne investicije, koje doprinose jačanju domaće privrede. Kreiranje predvidljivih uslova poslovanja je dvosmjeran put i Komora očekuje od nove Vlade da bude aktivan učesnik tog procesa", kazala je Drakić.

Istakla je i da da problemi u periodu nakon pandemije i krize na istoku Evrope i Bliskom istoku, nisu zaobišle Crnu Goru.

Drakić
Drakićfoto: Mirko Kotlaš

"Privreda je glavna poluga razvoja i pred nama je mnogo izazova. Očekujemo da kreatori politika učine sve da se podigne nivo privrede", kazala je Drakić.

Predsjednik odbora za dodjelu nagrada PKCG Milan Lakićević, pojasnio je da je nagrada za velika privredna društva pripala firmi "Donator" iz Tuzi.

Lakićević
Lakićevićfoto: Mirko Kotlaš

"Nagradu za preduzetnike, mikro i mala preduzeća dobila je kompanija "CG Control"", istakao je on.

Video: Mirko Kotlaš

Nagrada za unapređenje menadžmenta pripala je osnivaču i izvršnom direktoru "NALL group", Jovanu Lekiću dok je nagradu za društvenu odgovornost dobila kompanija "Put - Gross" iz Bijelog Polja. Lakićević je dodao da je firma "Osmi red" dobila nagradu za žene u preduzetnišvu, dok je kompanija "Floursih" dobila nagradu za inovativnost.

Privreda treba da teži nagrađenim sektorima

Nagrade PKCG uručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je ovom prilikom kazao da mu je zadovoljstvo da učestvuje te da su oblasti u kojima se nagrade dobijaju, oblasti kojima crnogorska privreda treba da teži.

Dodjela nagrada PKCG
foto: Luka Zeković

"Odgovorna vlast smislenim politikama može trasirati put ka ekonomskom uspjehu", istakao je Milatović.

On je dodao i da je privreda koja uspješno posluje, koja je društveno odgovorna, inovativna i koja u kontinuitetu unaprjeđuje svoje poslovanje, glavni pokretač održivog privrednog rasta te da je najbolji partner kojeg institucije mogu da imaju, u kreiranju boljeg ekonomskog ambijenta.

Kazao je i da crnogorska ekonomska strategija treba da podstiče ravnotežu i pravednost, u kojoj javni i privatni sektor rade u harmoniji a ne na suprotnim stranama.

"Apelujem na vas da vidite dalje od horizonta brojki profitabilnosti, tržišnog učešća i bruto i neto marži. Prigrlite korporativnu društvenu odgovornost ne kao datost, već kao fundamentalni aspekt vašeg poslovnog etosa", poručio je on liderima poslovne zajednice.

On je dodao i da su reforme donesene u vrijeme 42. Vlade kojima su uvećane zarade, bile moguće zbog podrške koju su dobili od crnogorske privrede i njenih udruženja.

"Tada su privrednici prepoznali namjeru da po prvi put neko inicira povećanje zarada a da pritom ne uzima iz džepova poslodavaca, već kroz širenje poreske baze, uvođenjem sive zone u legalne tokove, povećanjem ekonomske aktivnosti i pravičnim progresivnim oporezivanjem", pojasnio je on.

On je zatražio ulaganje u mlade ljude i njihove talente, kako bi se stvorio temelj za etičku i društveno svjesnu radnu snagu, koja će biti snažan motor za izgradnju prosperiteta države.

"Kompanije kojima danas odajemo počast nisu samo entiteti koje zanima profit, one su svjetionici inovacija, čuvari radnih mjesta i arhitekte prosperitetnije Crne Gore", dodao je Milatović.

On je kazao i da privreda mora insistirati na daljoj depolitizaciji, jačoj ulozi privrednih udruženja kao i da su posljednje tri godine bile pune izazova.

Dodjela nagrada PKCG
foto: Mirko Kotlaš

Dodao je da je Crna Gora u tom periodu, imala prvu demokratsku smjenu vlasti, smjenu generacija na političkoj sceni ali i da su izabrane tri Vlade.

"Sve to je stvorilo velike neizvjesnosti ali su ti procesi teški i neophodni", pojasnio je Milatović.

Video: Mirko Kotlaš

Istakao je da paralelno sa tim, u posljednje tri godine ekonomija Crne Gore ostvaruje najveći rast u Evropi što kako kaže, znači da građani imaju pravednije šanse za rad i napredak.

"Nisam zadovoljan, možemo bolje i ovo smo ostvarili kroz korišćenje malog dijela potencijala. Nadamo se gradnji jonskog auto-puta, nastavka radova na postojećem. Uskoro očekujemo i dobre vijesti kada je u pitanju finansiranje obnove željeznice Bar-Beograd a rekonstrukcija željeznice bi bila veliki vjetar u leđa valorizaciji Luke Bar", dodao je on.

Naglasio je i daje crnogroski energetski sektor tek u povoju i da će ulaganja u isti, igrati ključnu ulogu u daljem razvoju te da ne zaboravlja da je region najznačajnije tržište za najveći broj domaćih roba i usluga.

Kako je kazao, očekuje od nove Vlade da stavi akcenat na meritokratiju, poboljšanje održivosti javnih finansija, kako bi se krenulo ka boljem kreditnom rejtingu države pri čemu bi se i privredi omogućio povoljniji pristup novcu.

Istakao je i da je zbog diplomatskog angažovanja, Crna Gora naredni domaćin regionalnog samita Brdo-Brioni i da će raditi da slični forumi uvijek budu prilika za promociju crnogorske privrede.

Dobitnici voljni sa saradnju sa izvršnom vlašću

Direktorica firme "Osmi red" Angelina Vuković dodala je da Crna Gora i njena Vlada imaju privredni sektor na koji mogu da se oslone.

Predsjednik "Nall grupe" Jovan Lekić, koji je dobio nagradu za menadžment kazao je da crnogorski privrednici zaslužuju veću ulogu u društvu te da zajednički sa donosiocima odluka izvršne vlasti, mogu graditi bolju budućnost.

"Vlada je odgovorna za ambijent poslovanja. Imamo izvjesna očekivanja od nje i imamo dosta ekonomskih pitanja koja treba rješavati. Sa druge strane moramo se usmjeriti i na razvojne stvari za ekonomske reforme i okrenuti se boljem i inkluzivnijem socijalnom dijalogu, koji će ići na zadovoljstvo i Vlade i poslodavaca i sindikata", istakao je on.

Među prisutnima na konferenciji bili su i ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Dzudi Rajzing Rajnke, potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević, Raško Konjević...

Bonus video: