Predstavnici UIP i FUZIP potpisali Protokol: Doprinos daljem povezivanju institucija

Delegacija UIP-a boravila je u trodnevnoj radnoj posjeti FUZIP-u, prilikom koje je predstavljena organizacija, sustematizacija i način rada tih uprava sa posebnim naglaskom na informacione sisteme koji se koriste i čija implementacija tek slijedi

1072 pregleda 0 komentar(a)
Ajdinović i Vujošević, Foto: UIP
Ajdinović i Vujošević, Foto: UIP

Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove i Federalne uprave za inspekcijske poslove Bosne i Hercegovine potpisali su Protokol o saradnji, koji će doprinijeti daljem povezivanju tih institucija.

Protokol su u ime uprava potpisali direktorica UIP-a, Ana Vujošević i direktor FUZIP-a, Anis Ajdinović.

Delegacija UIP-a boravila je u trodnevnoj radnoj posjeti FUZIP-u, prilikom koje je predstavljena organizacija, sustematizacija i način rada tih uprava sa posebnim naglaskom na informacione sisteme koji se koriste i čija implementacija tek slijedi.

Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove prezentovali su rad inoviranog elektronskog sistema E-inspektor koji će umnogome olakšati budući rad inspekorata, a koji je rađen po uzoru na jedinstveni inspekcijski informacioni sistem UIP.

“Pored svih prednosti, u otvorenom razgovoru diskutovalo se i o manama informacionog sistema koje su primjećene tokom faze implementacije, kao i o pravcima unapređenja sistema”, navodi se u saopštenju.

Federalna uprava za inspekcijske poslove razvila je sistem za prekograničnu kontrolu robe – BIMS kako bi se ubrzao proces prekogranične kontrole robe, omogućilo jednako postupanje na svim carinskim ispostavama i mjestima carinjenja, te osigurala efikasnija administracija, a koji je našoj delegaciji praktično predstavljen.

Predstavnici inspekcijskih odsjeka imali su priliku da se uporednom razmjenom iskustva sa federalnim inspektoratima upoznaju sa različitostima, ali i sličnostima u postupanju tokom inspekcijskih nadzora, koji će dalje poslužiti za unapređenje samog rada na terenu.

Bonus video: