Transportne firme traže da carina radi do 19 sati ili će kamiondžije na protest

Negoduju jer ispostava na Vraćenovićima rascarinjenje radi samo do 15 časova

6696 pregleda 7 komentar(a)
Likvidnost prevoznika ugrožena: Šljivančanin, Foto: Svetlana Mandić
Likvidnost prevoznika ugrožena: Šljivančanin, Foto: Svetlana Mandić

Rascarinjenje robe na graničnom prelazu Vraćenovići koje je sada skraćeno do 15 časova, otežava posao transportnim kompanijama koje tu granicu koriste, ugrožava im likvidnost, izaziva gužve i uvećava nezadovoljstvo prevoznika.

“Vijestima” su se obratili nezadovoljni predstavnici više firmi čiji kamioni preko tog graničnog prelaza idu svakodnevno, a tvrde da su spremni i na radikalizaciju i proteste, ukoliko se njihov problem ne riješi. “Vijesti” su se zbog situacije na Vraćenovićima, graničnom prelazu koji spaja Nikšić i Bileću, obratile nadležnoj Upravi prihoda i carina, iz koje su kazali da će odgovore naknadno dostaviti.

Jedan od vlasnika firmi koja koristi ovaj granični prelaz, Vesko Šljivančanin, kazao je da je problem nastao prije desetak dana, te da im je za jednodnevni posao, potrebno dva puta više vremena.

On je pojasnio da su Vraćenovići jedina carinska ispostava sa ovim problemom te da je vrijeme za rascarinjenje na svim drugim prelazima do 19 časova, a ovdje do 15. Šljivančanin je dodao da im je glavni zahtjev da se vrijeme za rascarinjenje robe produži makar do 19 časova, da su se zbog toga obraćali Upravi prihoda i carina, ali da odgovor nisu dobili.

“Tražili smo sastanak na kojem bi iznijeli svoje probleme jer kao privredna grana značajno doprinosimo ukupnoj ekonomiji. Bićemo prinuđeni da idemo na radikalne mjere, protestujemo po zakonu ili štrajkujemo, jer će se male firme ugasiti”, istakao je Šljivančanin.

On je pojasnio da je vrijeme skraćeno za robe koje podliježu pojednostavljenom carinskom postupku, kao što su željezo i cement, koje se carine na samom prelazu. Dodao je da problem sada imaju svi koji koriste prelaz Vraćenoviće. Pojednostavljenim postupkom se prema sajtu Uprave prihoda, odstupa od uobičajenih procedura kako bi se olakšalo njihovo sprovođenje, smanjili troškovi carine i privrede, ubrzao protok roba, rasteretili carinski terminali, prenijela odgovornost na imaoce odobrenja i unaprijedila saradnja sa firmama i preduzetnicima.

Šljivančanin je dodao da je prema njihovim informacijam, cijeli problem izazvao manjak stručnog kadra koji bi taj problem obavljao te da se sada gubi značajno vrijeme, stvaraju se velike gužve, smanjuje broj prevezenih tura, komplikuje radno vrijeme zaposlenima te da na granici nema parkinga.

“Ukoliko kamioni stignu nakon 15 časova, u Bosni i Hercegovini ne mogu da se parkiraju na magistrali radi tamošnje policije. Ukoliko se dočeka jutro na nekom od plaćenih parkinga u Bilećoj, ka granici nakon toga ide 50 kamiona pa je za prelaz potrebno čekati do 12 ili 13 časova”, naglasio je Šljivančanin.

Bonus video: