Vuković - Popa: Sprovođenjem ključnih reformi ubrzati pristupni put Crne Gore ka EU

Ministarstvo finansija je saopštilo da je šefica Delegacije EU naglasila značaj uloge tog resora u "presudnom trenutku za proces pristupanja" Crne Gore EU

2754 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Vlada će odlučno i posvećeno raditi na realizaciji strateškog cilja, a to je ubrzanje dinamike pristupanja Evropskoj uniji, poručio je ministar finansija, Novica Vuković prilikom prvog zvaničnog susreta sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Popa naglasila značaj uloge tog resora u "presudnom trenutku za proces pristupanja" Crne Gore EU.

"Izrazila je očekivanje EU da će Crna Gora iskoristi trenutni zamajac politike proširenja EU kako bi sprovela ključne reforme neophodne za ubrzanje pristupnog puta Crne Gora ka EU, za šta je EU spremna da obezbijedi obimnu ekspertsku i finansijsku podršku, uključujući i podršku putem Plana rasta za Zapadni Balkan", dodaje se.

Vuković je istakao da je svjestan uloge koju Ministasrtvo finansija ima u procesu pristupanja EU, uzimajući u obzir uključenost tog resora u većinu pregovaračkih poglavlja i kazao da će, u tom kontekstu, učiniti sve napore da se ekonomski dijalog sa Evropskom unijom ubrza na svim nivoima, omogućivši punu angažovanost unutrašnjih institucionalnih kapaciteta i podstičući međusobnu saradnju institucija.

Sa aspekta javnih finansija, informisao je da se već radi na optimizaciji potrošnje i stvaranju uslova za dugoročno održivo finansiranje, kao i da je u toku analiza stanja preduzeća u državnom vlasništvu, njihove efikasnosti i definisanje budućih politika uspješnog poslovanja tih preduzeća.

"Sagovornici su ocijenili da će se ubuduće intenzivno raditi na identifikoivanju potreba u reformskom procesu i podsticati veću iskoristljivosti dostupnuh mogućnosti finansiranja iz fondova EU", zaključuje se.

Bonus video: