Delegacija Vlade na sastanku u Briselu sa predstavnicima EK o Novom planu rasta za Zapadni Balkan

"Nakon najave predsjednice Fon der Lajen Evropska komisija je 8. novembra 2023. godine, uz paket proširenja 2023, usvojila Komunikaciju o novom Planu rasta za Zapadni Balkan i predlog instrumenta za reformu i rast", navodi se u saopštenju

1734 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Delegacija Vlade Crne Gore, koju će činiti potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj, kao i ministri evropskih poslova, finansija i energetike i rudarstva, Maida Gorčević, Novica Vuković i Saša Mujović, boraviće u radnoj posjeti Briselu 28. i 29. novembra 2023. godine.

To se navodi u zajedničkom saopštenju ova četiri ministarstva.

"Članovi Vlade će učestvovati na sastanku povodom Komunikacije o novom planu rasta za Zapadni Balkan, na kom će, sa predstavnicima Evropske komisije razgovarati o Planu rasta i Agendi prioritetnih reformi. U tom kontekstu, oni će predstaviti planove Vlade u realizaciji politika u oblastima poslovnog okruženja, digitalne transformacije i inovacija, reforma energetskog sektora za podsticanje zelene tranzicije i vladavine prava", stoji u saopštenju.

Tokom posjete Briselu, kako se navodi, planirani su sastanci ministarke evropskih poslova, Maide Gorčević, sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem, predsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimirom Bilčikom i specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

"Učešće Delegacije Crne Gore na sastanku u Briselu biće prilika za dalju promociju napretka i rezultata Crne Gore u procesu evropskih integracija, kao i za iskazivanje spremnosti podršci projektu Plan rasta za Zapadni Balkan i predlozima instrumenta za reformu i rast u oblastima vladavine prava i zelene agende", dodaje se.

Nakon najave predsjednice Fon der Lajen, kako se navodi u saopštenju, Evropska komisija je 8. novembra 2023. godine, uz paket proširenja 2023, usvojila Komunikaciju o novom Planu rasta za Zapadni Balkan i predlog instrumenta za reformu i rast.

"Plan rasta je alat za značajno ubrzanje ekonomske i socijalne konvergencije Zapadnog Balkana sa EU, doprinoseći ubrzanju procesa pristupanja. Kao dio Plana rasta, svaki partner sa Zapadnog Balkana će biti pozvan da pripremi Reformsku agendu na osnovu postojećih preporuka, uključujući prethodne ekonomske i reformske programe, paket proširenja i postojeće političke dijaloge", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: