Glas farmera čuće se i u Briselu

Poljoprivredni klaster Crne Gore stigao do Evropske unije

14685 pregleda 40 reakcija 3 komentar(a)
Ratko Bataković, Foto: Svetlana Mandić
Ratko Bataković, Foto: Svetlana Mandić

Poljoprivredni klaster Crne Gore postaje član najveće evropske organizacije poljoprivrednika i agroindustrijskih kompanija “Copa Cogeca”, koja okuplja poljoprivrednike iz Evropske unije (EU).

Klaster je za prijem u organizaciju, čije je sjedište u Briselu, aplicirao u julu i nakon procesa provjera i, između ostalog, pisma preporuke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i dobio je pozitivnu ocjenu i poziv na učešće na sjednici prezidijuma “Copa Cogeca” koja će se održati 30. novembra u Briselu.

Delegaciju Poljoprivrednog klastera predvodiće predsjednik Boško Miličić.

“Ova sjajna vijest je od velikog značaja za crnogorske poljoprivrednike, ali i za kompletan poljoprivredni sektor Crne Gore, jer to znači da će glas crnogorskog poljoprivrednika biti jednako snažan kao i svih drugih članova ove organizacije. Naši farmeri moći će da utiču na kreiranje zajedničke poljoprivredne politike EU (EU CAP), što je krovna poljoprivredna politika sa kojom sve zemlje članice, kao i one koje pristupaju, usklađuju nacionalne poljoprivredne politike i sva strateška dokumenta za oblast poljoprivredne politike i ruralnog razvoja”, kazao je za “Vijesti” Ratko Bataković, menadžer Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Prijemom u organizaciju “Copa Cogeca” crnogorski farmer će dobiti i nove mogućnosti korišćenja fondova koji do sada nijesu bili dostupni, a posebna vrijednost, prema riječima Batakovića, jeste mogućnosti umrežavanja i transfera znanja i tehnologija, informacija o ponudi i tržišta za proizvode koje poljoprivreda Crne Gore može isporučiti zemljama EU.

“Prijem je snažno ohrabrenje za crnogorsku poljoprivredu i u smislu pristupanja EU, jer nam se čini, a što nam je jasno ukazano i poslednjim izvještajem Evropske komisije, da je ovaj proces prilično usporen, a ovakvi događaji ukazuju na otvorena vrata za našu zemlju”, istakao je Bataković.

Zahvalio se kako donosiocima odluka u “Copa Cogeca”, tako i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, kao i crnogorskoj misiji u Briselu, na podršci i preporuci, bez koje ne bi bili u prilici da postanu član najznačajnije organizacije poljoprivrednika EU.

“Copa Cogeca igra ključnu ulogu u zastupanju interesa evropskih poljoprivrednika na različitim nivoima, uključujući i dijalog s institucijama EU. Njihovi ciljevi uključuju promovisanje održive poljoprivrede, ekonomske isplativosti poljoprivrednih domaćinstava, pravične cijene za poljoprivredne proizvode, i generalno poboljšanje uslova rada poljoprivrednika u Evropi”, približio je Bataković organizaciju čiji član će biti i Poljoprivredni klaster Crne Gore.

Copa Cogeca, prema njegovim riječima, predstavlja i platformu za saradnju i razmjenu informacija između različitih sektora poljoprivrede unutar EU, kako bi se postiglo bolje razumijevanje među poljoprivrednicima i kako bi se zajednički radilo na rješavanju izazova s kojima se poljoprivredni sektor suočava.

“U svoje članstvo primaju samo kredibilne organizacije iz evropskih država koje su se dokazale u radu, koje su relevantne u smislu zastupanja interesa poljoprivrednika i koje imaju organizacionu i upravljačku strukturu koja obezbjeđuje demokratski proces odlučivanja i jasno definisane principe funkcionisanja i ponašanja svojih članova”, istakao je Bataković.

Poljoprivredni klaster, prvi takve vrste u Crnoj Gori, osnovan je u aprilu prošle godine u cilju umrežavanja poljoprivrednih proizvođača iz cijele države. Bavi se razvojem ukupne crnogorske poljoprivrede u svim oblastima, od poljoprivredne proizvodnje do agroturizma.

Bonus video: