Dio nekadašnjih radnika "Vektra Boke" protestom traži otpremnine i dugovanja

Rajak je istakao da im je Sindikat firme nanio štetu više puta, od čega prvi 2013. godine kada je uveden stečaj u "Boku", pri čemu su kako tvrdi usporavali proteste radnika i govorili im da nemaju pravo na otpremnine

3678 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rthn.me
Foto: Rthn.me

Udruženje bivših radnika "Vektra Boke" tvrdi da im je Sindikat te kompanije nanio značajnu štetu i osporavao njihove proteste, da Dragan Brković nikada u cjelosti nije platio akcije tog preduzeća i da nije stvarni vlasnik, a pozvali su Vladu i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da istjeraju pravdu u njihovo ime.

To su neke od poruka koje su bivši zaposleni iznijeli na jučerašnjem protestu, koji održali ispred hotela "Igalo" u Herceg Novom. Kako je "Vijestima" kazao predsjednik Udruženja Đorđe Rajak, njihovi zahtjevi se nisu mijenjali pa i dalje potražuju isplatu otpremnina i dugovanja za 220 bivših radnika. Kompaniji "Vektra Boka" žiro-račun je u neprekidnoj blokadi već skoro četiri godine, na ukupan dug od 12,1 miliona eura.

Rajak je istakao da im je Sindikat firme nanio štetu više puta, od čega prvi 2013. godine kada je uveden stečaj u "Boku", pri čemu su kako tvrdi usporavali proteste radnika i govorili im da nemaju pravo na otpremnine. On je kazao da ukupna dugovanja njih 220, sa otpremninama iznose oko pet miliona eura ali da dosadašnji pokušaji naplate, nisu imali efekta.

"Prodavani su placevi koji su u vlasništvu "Boke" kako bi se izmirila potraživanja radnika, ali od toga nije bilo ništa. Današnji objekti "Vektra Boke" vrijede između 20 i 30 miliona eura", kazao je on.

Rajak je ponovio i ranije navode, da Brković nikada nije platio akcije "Boke" već da je nakon uplata vršio povrat novca, po kojem mu se vraćalo 90 odsto iznosa. Objašnjenje je zatražio i od predsjednika Višeg suda Borisa Savića, koji je ranije donio rješenje kojim je ukinut predlog SDT-a i rješenje sutkinje Suzane Mugoše, koja je odredila privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili s pravom korišćenja na kompaniju "Vektra Boka".

Rajak je Savića upitao zašto je ukinut predlog SDT-a i rješenje sutkinje Mugoše, odnosno da pojasni obrazloženje odluke prema kojoj nema elemenata krivičnih djela, ali i zašto na rješenje nemaju pravo žalbe.

On je najavio da će bivši radnici "Boke" protestovati u razmacima od po dvije, tri sedmice, dok ne dobiju pravdu i dugovanja.

U avgustu prošle godine, po nalogu SDT-a privedeni su vlasnik "Vektre" Dragan Brković, njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije Milić Popović. SDT ih tereti da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura - nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog HTP "Boka", tako što su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Brkovići i Popović su u pritvoru bili do sredine oktobra, kada su istekli uslovi za njihovo dalje zadržavanje jer je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala sve svjedoke i sprovela dokazni postupak, nakon čega je i tražila ukidanje pritvora.

Bonus video: