Pretovar tereta dospio u Privredni sud

Vrijednost tužbe je nekoliko miliona eura

8150 pregleda 6 komentar(a)
Čeka se na uvid u ugovor o koncesiji (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Čeka se na uvid u ugovor o koncesiji (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Privatna kompanija “Port of Adria” (PoA) koja upravlja bivšim kontejnerskim terminalima na prostoru Luke Bar tužila je tu državnu kompaniju pred Privrednim sudom, jer tvrdi da je privatizacionim ugovorom iz 2013. godine odbio pravo da jedini u akvatorijumu Luke Bar obavlja pretovar kontejnerskih i generalnih tereta.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, vrijednost ove tužbe je nekoliko miliona eura, a stav Luke Bar je da ima pravo da radi pretovar kontejnerskih i generalnih tereta jer prilikom sklapanja privatizacionog ugovora nije pribavljeno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije da li se samo jednoj firmi može dati ovo pravo.

U Privrednom sudu je juče za kraj januara odloženo pripremno ročište, jer je advokatica državne firme Snežana Kalezić zatražila dodatno vrijeme radi pribavljanja ugovora o koncesiji, nakon čega će moći da se izjasne na navode iz tužbe.

Kalezić je pojasnila da na tužbu ne mogu da se izjasne dok ne dobiju uvid u ugovor o koncesiji, koji je potpisala sa državom 27. decembra 2013. godine, jer je spor zasnovan na tom dokumentu te da ne mogu iznijeti sve činjenice prije nego se upoznaju sa istim.

Advokatica PoA kazala je da ugovor ne može dostaviti zbog klauzule o povjerljivosti, zbog čega je predložila sudu da spise pribavi službenim putem od Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama.

Sudija Vladimir Bulatović je predlog usvojio i pripremno ročište zakazao za 25. januar.

Bonus video: