Mekić: Tužilaštvo da ispita sve navode o postupcima Pačariza

NVO “Euromost” podnijela novi zahtjev za istragu dešavanja u bjelopoljskom Komunalnom preduzeću

4833 pregleda 3 komentar(a)
Mekić, Foto: Boris Pejović
Mekić, Foto: Boris Pejović

Nevladina organizacija “Euromost” je pismeno zatražila od Osnovnog državnog tužilaštva da ispita sve navode koji su objavljeni u “Vijestima” o postupcima tehničkog rukovodioca Komunalnog “Lim” Senada Pačariza, kao i da se ispita poslovanje tog preduzeća u posljednih 10 godina i da se u slučaj uključi Specijalno državno tužilaštvo, jer se radi i o javnim funkcionerima koji su rukovodili preduzećem.

“Da su sve informacije koje su “Vijesti” objavile tačne, govori i to da je Senad Pačariz kroz svoje reagovanje jasno potvrdio sve navode, da je primao tri plate, da je član Upravnog odbora, da je u februaru mjesecu 2023. godine izabran za člana Upravnog odbora na osnovu spiska radnika iz 2021. godine, gdje nijesu potpisani radnici i bez zapisnika sa održanog zbora radnika. Jedino što je ‘zaboravio’ da navede, je koliko iznosi njegova plata na mjestu tehničkog rukovodioca, jer je vjerovatno potpisao i ugovor za to radno mjesto”, kaže se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor te NVO Almer Mekić.

“Euromost” je dostavio i Odluku Skupštine opštine Bijelo Polje iz koje se vidi da je Pačariz 16. 2. 2023. godine izabran na četiri godine u Upravni odbor Komunalnog.

“Skupština opštine Bijelo Polje u izjavi “Vijestima” navodi, da je ‘akt broj 6195 od 2. 12. 2021. godine, direktor Komunalnog Lim Radenko Vujošević dostavio službi Skupštine, odnosno sekretarki Skupštine, da je za člana Odbora direktora iz reda zaposlenih izabran Senad Pačariz’. Prema izjavi Pačariza i sekretarka SO, on može sa aktom iz 2021. godine da bude sedam godina u Upravnom odboru ovog preduzeća, od 2021. do 2023. pa nadalje do 2027. godine. U Statutu preduzeća jasno navodi da “člana Upravnog odbora iz reda zaposlenih biraju zaposleni na zboru svih zaposlenih u društvu, a da zbor zaposlenih saziva izvršni direktor i rukovodi njegovim radom do izbora predsjedavajućeg zborom”. Ovo posebno ističemo jer su nas radnici preduzeća obavijestili da se ponovo prave spiskovi od strane sindikata ovog preduzeća za podršku Pačarizu, koji kako sumnjaju radnici, planiraju da tajnim putem ‘uguraju’ u sadašnju dokumentaciju, koja se nalazi u SO Bijelo Polje, kao da je on biran u februaru mjesecu 2023. godine, što je razlog da o tim namjerama danas upozorimo Skupštinu i Tužilaštvo”, kazao je Mekić.

Naveo je da je “Euromost “podnio i prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije protiv Pačariza, jer je kao javni funkcioner u Upravnom odboru Komunalnog preduzeća prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je bio dužan da svoju funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, kao i da ne izazove sukob interesa u vršenju javne funkcije.

“On je priznao da je kao član Upravnog odbora glasao da mu se podigne koeficijent na platu i izazvao sukob interesa i kod izbora za tehničkog rukovodioca. Takođe u svom kartonu nije prijavio dodatna primanja, što je bio u zakonskoj obavezi".

Bonus video: