Kovačević: Neće biti Norvežana, ali Institut mora opstati

"Moramo da proširimo program sa državnim Fondom zdravstva i da pronađemo nove inostrane partnere na čemu odmah počinjemo da radimo", kazao je Kovačević

25943 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Očekuje izazove, ali i da će Institut poboljšati poslovanje: Kovačević, Foto: Univerzitet/ucg.ac.me
Očekuje izazove, ali i da će Institut poboljšati poslovanje: Kovačević, Foto: Univerzitet/ucg.ac.me

Za novog direktora Instituta “Simo Milošević” iz Igala juče je izabran dr Zoran Kovačević, doktor ekonomskih nauka i profesor na predmetima iz oblasti nautičkog turizma na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

Prema njegovoj biografiji, Kovačević je već bio izvršni direktor Instituta od 2012. do 2015. godine, kada je izabran za predsjednika Odbora direktora Instituta i kada je u ime Vlade, kao većinskog vlasnika, obavljao poslove u vezi sa strateškim upravljanjem kompanijom.

Kovačević je juče za “Vijesti” kazao da se Institut nalazi u teškoj situaciji, kao i da se boji da će za narednu godinu propasti ugovor sa norveškim Fondom zdravstva, od kojeg konačan odgovor očekuju danas.

Norveški program u Institutu postoji od 1976. godine. Prošle godine su pacijenti iz ove skandinavske zemlje ostvarili skoro 22 hiljade noćenja i omogućili Institutu prihod od 2,3 miliona eura, što je činilo četvrtinu ukupnih prihoda. Ovaj takozvani norveški program donosio je godišnje Institutu oko četvrtinu ukupnih prihoda ili 2,3 miliona eura i bio je najznačajniji nakon posla sa crnogorskim Fondom za zdravstvo.

“Nažalost Institut zbog situacije u kojoj se nalazi u proteklom periodu nije mogao da garantuje kvalitet usluga koji zahtijevaju norveški pacijenti. Zbog toga se bojimo da ćemo biti odbijeni na konkursu koji je norveški fond raspisao za 2024. godinu i na koji se Institut bio prijavio. To će dodatno da usloži finansijsku situaciju u kojoj se Institut nalazi. Nekada smo uspješno poslovali i bez norveškog programa pa ćemo to morati da uradimo i za narednu godinu”, kazao je Kovačević “Vijestima”.

On je kazao da je u Institutu potrebno uraditi ozbiljne reforme, novu sistematizaciju i racionalizaciju poslovanja, kao i da je uvjeren da Institut može ne samo opstati već da može i da se vrati uspješnom poslovanju.

“Institut Igalo je, prema mom mišljenju, najznačajniji brend Crne Gore i moramo ga očuvati i unaprijediti. Imamo ljekovito blato, mineralnu vodu, dobru klimu i geografski položaj. Ono što će biti potreba i izazov, naročito ako se potvrdi prekid norveškog programa, jeste da proširimo program sa državnim Fondom zdravstva i da pronađemo nove inostrane partnere na čemu odmah počinjemo da radimo”, kazao je Kovačević.

Na pitanje za koliko nedavno potpisani kolektivni ugovor povećava troškove Instituta, Kovačević je kazao da se ukupan iznos troškova zarada primjenom novog kolektivnog ugovora povećava za oko 30 odsto.

Ukupan iznos za bruto zarade u prošloj godini je iznosio oko 3,7 miliona eura, pa bi na godišnjem nivou za plate trebalo obezbijediti dodatno oko 1,2 miliona eura ili mjesečno oko 100 hiljada.

“To je značajan rast troškova, ali je bilo neophodno. Institut je gubio sudske sporove zbog neusklađenosti kolektivnog ugovora, a i zbog niskih zarada prijetila je situacija da nas napusti značajan broj stručnog kadra”, kazao je Kovačević.

Na konkurs Instituta Igalo za izbor direktora osim Kovačevića javila se i Slavica Milić iz Podgorice, ali je pred odlučivanje povukla kandidaturu.

U međuvremenu su dva od pet članova odbora direktora Instututa, predstavnici državnog kapitala, podnijeli ostavku na to mjesto. Zakon o privrednim društvima predviđa da članovi odbora direktora i nakon ostavke obavljaju funkciji do izbora novog, ali da je Skupština akcionara dužna da u roku od 60 dana izabere novi odbor.

Tako da je Kovačević juče izabran sa jednim glasom predstavnika države i sa dva glasa manjinskih akcionara, Žarka Rakčevića i Sava Kalezića.

Dosadašnjem vršiocu dužnosti direktora Instituta Savu Mariću izborom Kovačevića prestao je v. d. mandat.

Institut ima akumulirani gubitak iz ranijeg perioda od 28 miliona eura, a za devet mjeseci ove godine ostvario je minus u poslovanju od 157 hiljada eura.

Novska lista traži da tužilaštvo provjeri konkurs za direktora

Iz Novske liste, lokalne partije iz Herceg Novog, članice vladajuće koalicije u tom gradu i saveza “Evropa sad” na državnom nivou, saopštili su da se protive izboru Kovačevića, da sumnjaju da je konkurs zakonit.

Funkcioneri Novske liste potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i poslanik Jovan Subotić, pozvali su juče ministra pravde Andreja Milovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da ispitaju izbor direktora Instituta Igalo.

“Izborom Zorana Kovačevića na mjesto direktora Instituta Igalo, krnji tročlani Bord direktora bez dva člana koji su časno podnijeli ostavke na svoje pozicije, pokazao je da je DPS hobotnica još aktivna kako u Herceg Novom, tako i u državi Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Kažu i da je većina u Bordu direktora Instituta na taj način povjerena dvojici članova Borda iz reda manjinskih akcionara - Žarku Rakčeviću i Savu Kaleziću.

“Što je prihvatio i podržao predsjednik Borda Batrić Kontić, član Socijalističke narodne partije”, dodaju.

Bord direktora koji je izabrala Vlada Dritana Abazovića, kako kažu, tako je na čelo ovog giganta zdravstvene i turističke privrede doveo bivšeg predsjednika Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Herceg Novog i čovjeka koji je aktivno učestvovao u decenijskom propadanju Instituta Igalo.

“Imajući u vidu da ovaj proces nema podršku niti Vlade niti grada Herceg Novog, borićemo se svim legitimnim sredstvima da do ovakvog razvoja situacije ne dođe, te da o Institutu odlučuju oni koje je narod za to birao, a ne oni koji su tu podršku odavno izgubili”, kažu Konjević i Subotić.

Dva člana odbora direktora predstavnika države prethodno podnijeli ostavke, pa je Kovačević izabran sa jednim glasom predstavnika države i sa dva glasa manjinskih akcionara, Žarka Rakčevića i Sava Kalezića

Bonus video: