Danilo Petrović ne vraća kredite IRF-u

Investiciono-razvojni fond je krajem maja pokrenuo spor pred Privrednim sudom kako bi iz imovine firme “Cijevna Commerce” naplatio kredite koji fondu nijesu vraćeni, a vrijednost sudskog spora je 3,8 miliona

16421 pregleda 12 komentar(a)
Danilo Petrović, Foto: Luka Zekovic
Danilo Petrović, Foto: Luka Zekovic

Investiciono-razvojni fond (IRF) je krajem maja pokrenuo spor pred Privrednim sudom protiv kompanije “Cijevna Commerce” u vlasništvu porodice biznismena Danila Petrovića kako bi iz imovine ove firme naplatila kredite koji fondu nijesu vraćeni, a vrijednost spora je 3,8 miliona eura. Krediti su dati drugim firmama u vlasništvu porodice ovog biznismena “Cijevna Komerc” i “Montenegro Premier”.

Sve tri firme imaju blokirane račune u ukupnom iznosu od 55,82 miliona eura.

U Privrednom sudu su do sada su održana dva ročišta i suđenje će se nastaviti krajem januara nakon što je juče nova advokatica “Cijevna Commerce” Anja Šofranac zatražila odlaganje kako bi se upoznala sa spisima predmeta.

“Dana 31. 5. 2023. godine, IRF je pred Privrednim sudom, a u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o zalozi kao sredstvu obezbjeđenja potraživanja, pokrenuo postupak izvršenja I.br. 44/23 sa vrijednošću predmeta spora - izvršenja od 3,806,988.66 eura i to nad založenim pokretnim stvarima u svojini zalogodavca ‘Cijevna Commerce’. Založene pokretne stvari – vozila, izdate su kao jedan od kolaterala po kreditima datim za “Cijevna Komerc” i “Montenegro Premier”. Navedeni postupak izvršenja je pokrenut nakon raskida ugovora o kreditu i dospijeća u cjelosti svih obaveza po kreditima korisnika kredita “Cijevna Komerc” i “Montenegro Premier”, pojasnili su zvanično iz IRF-a za “Vijesti”, dodajući da su u dosadašnjem postupku bila dva ročišta pred Privrednim sudom.

Sutkinja Radmila Perović je juče donijela rješenje po kome se spor odlaže za 24. januar da bi se advokatica firme upoznala sa spisima predmeta.

Advokat IRF-a Dimitrije Šaranović naglasio je da se predlogu ne protivi pri čemu je podnio i sopstveni, da se spor odgodi na teret dužnika.

Šofranac je navela da je angažovana 5. decembra te da je istog dana dostavila zahtjev za uvid u dokumentaciju, pa zbog toga predlaže odgađanje ročišta. Šaranović je rekao da se predlogu ne protivi pri čemu je dostavio potvrdu o stanju duga za oba kredita sa presjekom na 6. decembar, koji su predmet zahtjeva. On je predložio i da se ročište odloži na teret dužnika.

Račun firme “Cijevna Commerce” je u neprekidnoj blokadi od oktobra 2020. godine, a prema posljednjih podacima Centralne banke duguje 16,35 miliona eura.

U neprekidnoj blokadi od aprila 2020. je i račun firme “Cijevna Komerc” na iznos od 23,49 miliona eura. Ovoj firmi je ukinuto i rješenje o reprogramu poreskog duga u iznosu od 3,77 miliona.

U blokadi je i račun firme “Montenegro Premier” od novembra 2019. godine, a duguje 15,98 milion.

Bonus video: