Đeljošaj: Ostvariti punu valorizaciju privrednih potencijala regiona

“Zajednički je potvrđeno da Plan rasta za Zapadni Balkan daje mogućnost ubrzanog pristupa jedinstvenom evropskom tržištu, a da je zajedničko regionalno tržište pokretač dublje regionalne ekonomske integracije i veoma važan korak ka jedinstvenom tržištu Evropske unije”

1462 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Zajedničkim hrabrim odlukama i čvrstom posvećenošću procesu regionalne ekonomske integracije može se ostvariti puna valorizacija privrednih potencijala regiona i približavanje jedinstvenom EU tržištu, ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Đeljošaj.

On je na panelu u okviru CEFTA Week konferencije pod nazivom eCEFTA: Klikni, poveži se i trguj o ključnim izazovima u regionalnoj trgovinskoj saradnji razgovarao sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, Tomislavom Momirovićem.

“Zajednički je potvrđeno da Plan rasta za Zapadni Balkan daje mogućnost ubrzanog pristupa jedinstvenom evropskom tržištu, a da je zajedničko regionalno tržište pokretač dublje regionalne ekonomske integracije i veoma važan korak ka jedinstvenom tržištu Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Tokom završnog panela CEFTA Konferencije, pod nazivom Od Crne Gore do Srbije - pregled ove godine i ciljevi za narednu godinu, Đeljošaj je Momiroviću zvanično predao predsjedavanje CEFTA-om za narednu godinu, uz obostrana očekivanja za dalje uspjehe i snažniju regionalnu ekonomsku integraciju i intenziviranje trgovinske saradnje u korist privrede i poboljšanja životnog standarda građana.

Đeljošaj, koji je i ministar ekonomskog razvoja, naglasio da saradnja u okviru CEFTA-e nije samo mehanizam za snažniju regionalnu ekonomsku integraciju, već i priprema za jedinstveno tržište Evropske unije.

Takođe, Đeljošaj je istakao važnost Plana rasta za Zapadni Balkan, kao zajedničkog okvira podrške EU od krucijalne važnosti za podsticanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu kroz implementaciju važnih ekonomskih reformi.

Uz prisustvo partnera iz Evropske komisije, CEFTA Sekretarijata, predstavnika CEFTA strana, kao i brojnih regionalnih i međunarodnih organizacija, Đeljošaj je prezentovao ključne rezultate predsjedavanja Crne Gore CEFTA-om tokom ove godine.

Tokom predsjedavanja Crne Gore, kroz šest radnih programa i sedam radnih tijela CEFTA-e, implementirano je više od 140 projektnih aktivnosti, što je rezultiralo finalizacijom važnih odluka na ekspertskom nivou, koje se odnose na profesionalne kvalifikacije, upravljanje rizikom i zaštitu prava intelektualne svojine.

Bonus video: