U Đalovića pećini konflikt interesa?

Najnižu ponudu dala firma Arhing inženjering koja je radila i studiju opravdanosti, sporno tumačenje da li to zakon zabranjuje
663 pregleda 9 komentar(a)
Đalovića pećina, Foto: Arhing inženjering
Đalovića pećina, Foto: Arhing inženjering
Ažurirano: 16.08.2017. 05:56h

Direkcija javnih radova (DJR), kojom rukovodi Almer Kalač, uskoro bi trebalo da odabere ponuđača koji će praviti Glavni projekat turističke valorizacije - uređenja dijela Đalovića pećine u opštini Bijelo Polje. Kompanija Arhing inženjering iz Bijelog Polja ponudila je, kako “Vijesti” saznaju, najnižu cijenu od 189.210 eura, ali se nalazi u mogućem kofliktu interesa jer je ranije radila studiju opravdanosti turističke valorizacije ove pećine. Zakon o javnim nabavkama zabranjuje mogučnost da na tenderu učestvuje onaj ko je radio prethodnu dokumentaciju na osnovu koje je raspisan tender. Vlasnik Arhinga Rifat Alihodžić negira da su u konfliktu interesa.

Druge dvije ponude imaju istu cijenu - 279.650 eura, a predali su ih Ing invest iz Danilovgrada i Urbi Pro Podgorica. Direktor danilovgradske firme (sa tradicijom dugom dvije decenije) je Ilija Radulović, a podgoričke (osnovane prije dvije godine) Dušan Džudović koji je ranije bio direktor Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, čiji je vlasnik Aco Đukanović, brata bivšeg crnogorskog premijera. Iz DJR je „Vijestima“ rečeno da je otvaranje ponuda bilo 31. jula 2017, da je procijenjena vrijednost javne nabavke 280.000 eura, da je u toku vrednovanje ponuda koje su predali Ing invest, Urbi Pro i Arhing inženjering.

Arhing Inženjering prošle godine je izradio studiju opravdanosti, po ugovorenoj cijeni od 59.797,50 eura. Ukupna investicija sa žičarom i putem predviđa se na iznos od skoro 12 miliona eura, dok je projekcija broja direktno zaposlenih na ovom projektu oko 60.

Prezentacija planova za valorizaciju pećine je održana 16. novembra 2016. nakon što je završena Studija opravdanosti, na čiju su temu govorili tadašnji ministar turizma Branimir Gvozdenović i rukovodilac tima Alihodžić. Odgovorni projektant za Studiju pored Alihodžića, između ostalih, bila je i Elvira Muzurović, koja je direktorica Arhinga.

DJR, prema informacijama “Vijesti”, do sada nije nikoga obavještavala o mogućem konfliktu interesa na ovom tenderu.

Stručnjaci koje su “Vijesti” konsultovale iz Uprave za javne nabavke i Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki nezvanično su kazali da je firma Arhing, imajući u vidu član 17 dopunjenog

Zakona o javnim nabavkama, ipak u konfliktu interesa zbog Studije.

Alihodžić je potvrdio “Vijestima” da je osnivač firme Arhing Inženjering koja je izradila prethodnu studiju.

“Ne postoji konflikt interesa. Ako želite da budete objektivni proučite član 17 Zakona u kojem stoji izuzetak ako ste učestvovali u izradi tehničke dokumentacije, u prethodnoj fazi. Radilo se, dakle, o prvoj fazi, to je idejno rješenje i ne postoji konflikt interesa. Prethodna studija i idejno rješenje, u cjelosti, dostupni su svim ponuđačima na tenderu prije davanja ponuda, tako da je polazna pozicija, sa stanovišta posjedovanja informacija, ista za sve učesnike. Čudi me da neko postavlja to pitanje. Zamislite da dobijem sa firmom prvu nagradu na konkursu za izgradnju objekta nekog univerziteta, a nakon toga se raspiše tender za glavni projekat. Bilo bi apsurdno da ne mogu da nastavim sopstveni projekat da radim, pod istim uslovima”, istakao je Alihodžić i napomenuo da se ovim projektom bavi već 3-4 godine. On je dodao da se svi na tržištu bore, ali i napomenuo da treba “ostati fer” uz okviru profesije i zakonskih propisa i da prethodna Studija sa idejnim rješenjem ne predstavlja nikakav prostorno planski dokument već da je samo segment jednog složenog projekta dostupan svim ponuđačima.

Alihodžić je istakao da Arhing inženjering jedna od najstarijih projektantskih kuća u Crnoj Gori osnovana 1990. i da je svoje najznačajnije poslove i reputaciju stekla preko anonimnih arhitektonskih konkursa koji su joj donosili poslove. Napominje da su u nekoliko slučajeva do sada radili prvo idejna rješenja dobijena na konkursima, a potom glavni projekat kao što je bio slučaj sa salom SO Bijelo Polje, stambenom zgradom u Pljevljima, zgradom OŠ “Dušan Korać” Bijelo Polje i Kućom voća u Andrijevici.

“Da je sasvim uobičajeno i normalno u svijetu i kod nas da se u drugoj fazi nakon izrade idejnog rješenja mogu javiti na tenderu, za izradu glavnog projekta, govore pored naših i drugi primjeri kao što su slučajevi Uprave za nekretnine u Podgorici i tender za stambenu zgradu RTVCG koji je raspisan na osnovu već urađenog idejnog rješenja i isti je u toku”, napomenuo je Alihodžić.

U zakonu postoji izuzetak na koji se poziva Alihodžić

U članu 17 Zakona o javnim nabavkama navodi se da „lice koje je izradilo ili učestvovalo u izradi tehničke dokumentacije ili vršilo stručnu kontrolu tehničke dokumentacije i lice čije je ovlašćeno lice ili stručno lice učestvovalo u izradi ili stručnoj kontroli tehničke dokumentacije koja se koristi za izradu tehničke specifikacije, odnosno predmjera radova u tenderskoj dokumentaciji ili dokumentacije po kojoj se realizuje ugovor o javnoj nabavci ne može da učestvuje u tom postupku javne nabavke kao ponuđač, podnosilac zajedničke ponude, podugovarač ili podizvođač i ne smije da sarađuje sa ponuđačem, podnosiocem zajedničke ponude, podugovaračem ili podizvođačem na pripremanju ponude, osim ako je predmet te javne nabavke izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova po toj tehničkoj dokumentaciji”.

Alihodžić ukazuju na dio “osim ako je predmet te javne nabavke izrada tehničke dokumentacije…”

Članom 18 Zakona regulisane su i posljedica sukoba interesa, a naručilac nabavke je dužan da evidentira slučajeve sukoba interesa i da o tome, bez odlaganja, obavijesti nadležni organ. Navodi se da je ugovor o javnoj nabavci koji je zaključen uz postojanje sukoba interesa ništavan.

Lice kod kojeg je nastao sukob interesa i lice koje nije dalo izjavu o nepostojanju sukoba interesa isključuje se iz postupka javne nabavke. Ako naručilac u toku postupka javne nabavke primi ponudu u kojoj postoji ili koja može da prouzrokuje sukob interesa dužan je da takvu ponudu odbije, u skladu sa ovim zakonom”, navodi se u članu 18.

Bonus video: