Saudijska princeza tužila advokata koji je upravljao njenom fondacijom: Traži i 3,3 miliona eura za stan u Tivtu

Advokat Ronald Vilijam Gibs kupovao luksuzne stanove u Porto Montenegru, a suvlasnik je i tivatske kompanije MRM Maritime koja se bavi jahtingom i agencijskim uslugama u nautičkom turizmu

22342 pregleda 3 komentar(a)
Proširio poslovanje i na Crnu Goru: Vilijam Gibs, Foto: www.dailymail.co.uk
Proširio poslovanje i na Crnu Goru: Vilijam Gibs, Foto: www.dailymail.co.uk

Zbog ulaganja koje je sproveo novcem iz njene fondacije, pored ostalog i u Crnoj Gori, saudijska princeza Dema Bint Sultan Bin Abdulaziz Al Saud pred Visokim sudom u Londonu tužila je poznatog britanskog biznismena i advokata Ronalda Vilijama Gibsa i traži da joj vrati 25 miliona dolara.

Kako pišu britanski mediji, Gibsu u toj parnici za početak prijeti mogućnost da izgubi luksuznu kuću u elitnom londonskom predgrađu Ričmond, vrijednu više od četiri miliona funti.

Članovi saudijske kraljevske porodice od Gibsa traže da fondaciji princeze Deme vrati novac iz njene investicione fondacije vrijedne 25 miliona dolara za čije uspostavljanje i vođenje su ga angažovali 2011. godine. Tokom narednih godina britanski advokat i biznismen je veći dio tog novca uložio u kupovinu luksuznog stana vrijednog 3,3 miliona eura u tivatskom elitnom nautičkom centru Porto Montenegro, kupovinu akcija kompanije za proizvodnju jahti Silver Arrows Marine koju je sam kontrolisao, ali i gradnju 17 miliona eura vrijedne jahte “Elysium” na kojoj je sam plovio.

Kompanija Silver Arrows Marine, koja ima sjedišta u Londonu i Monaku, trebalo je da proizvodi luksuzne motorne jahte-glisere dizajnirane u saradnji sa Mercedes-Benz stilističkim studijom. Iako je kompanija osnovana 2011. tek pet godina kasnije napravila je prototip svoje prve luksuzne motorne jahte Arrow 460, ali do sada je prodato vrlo malo tih ultarskupih brzih jahti glisera. Ta kompanija, čiji je Gibs predsjednik, u posljednje vrijeme bilježi sve manje poslovnih aktivnosti, a njeni profili na društvenim mrežama nisu aktivni od septembra prošle godine.

Saudijska kraljevska familija je zbog načina na koji je on utrošio novac iz princezinog investicionog fonda, prema pisanju britanskih medija, već 2013. od Gibsa zatražila da im vrati pare, ali on to nije učinio. Međutim, 2018. su dvije strane postigle vansudsko poravnanje po kojem je Gibs bio obavezan da počne prodaju akcija u kompaniji Silver Arrows, stana u Porto Montenegru i jahte “Elysium” i da na taj način princezi vrati njen novac. On to, međutim, nije učinio i do danas prema navodima Saudijaca princezi nije vratio ni cent. Jahta “Elyusium” često je proteklih par godina boravila u Porto Montenegru, gdje Gibs pored stana koji je u sklopu hotela “Regent Porto Montenegro” kupljen novcem iz princezinog investicionog fonda, ima i manji sopstveni stan u jednoj od luksuznih stambeno-poslovnih zgrada u ovom kompleksu.

Zbog nepoštovanja dogovorenog vansudskog poravnanja, pravni tim saudijske princeze protiv Gibsa u Londonu pokrenuo je parnicu, zahtijevajući za početak da on odmah vrati 2,2 miliona funti koliko, prema odluci sa preliminarnog ročišta, iznose privremene odštete i kamate na nevraćenu glavnicu princezinog novca. Oni su stoga, zatražili sudsku prodaju Gibsove kuće u Londonu, ali se Gibs tome usprotivio, tvrdeći da on nije jedini vlasnik te luksuzne nekretnine koju je kupio 2012, već da polovina pripada njegovoj bivšoj supruzi, a četvrtina njihovoj troje djece.

Gibs pred sudom u Londonu kazao je da je još 2006. prestao biti advokat u jednoj od pet najprestižniih britanskih advokatskih kuća za poslovno i korporativno pravo u kojoj je stekao bogatstvo i poslovno ime, te da od 2016. više nije ni u britanskom registru advokata. Zatražio je da se u procesu koji protiv njega vodi saudijska pinceza oni budu tretirani kao bilo koje druge stranke u parničnom sporu i poručio da bi ga čak i isplata samo do sada određenih odšteta od 2,2 miliona funti “finansijski uništila”. On je od 2021. pod globalnim zamrzavanjem svih sredstava i imovine na osnovu privremene mjere koju je tada izrekao britanski Viši sud. Gibs je pred sudom kazao da zbog te mjere on trenutno živi samo od toga što direktno zaradi, da navodno nema kontrolu nad jahtom “Elysioum”, kao ni nad spornim luksuznim stanom u Porto Montenegru.

U tivatskom nautičkom centru uspješno posluje kompanija MRM Maritime čiji je Gibs suvlasnik, a koja se bavi jahtingom i agencijskim uslugama u nautičkom turizmu. Tu kompaniju on je osnovao u novembru 2011. u partnerstvu sa britanskim advokatom Markom Harisonom i crnogorskim biznismenom Mladenom Miranovićem. Gibs je vlasnik trećine MRM-a koliko pripada i Miranoviću - nekadašnjem komercijalnom direktoru Luke Bar i kasnijem poslovnom partneru podgoričkog biznismena Dragana Brkovića u ugašenoj barskoj transportnoj kompaniji Horizon Logistics (bivša Rumijatrans). Posljednja trećina MRM-a pripada Marku Harisonu koji je u Crnoj Gori poznat po učešću kao posrednika ili savjetnika, svoje advokatske kompanije Harrrison Solicitors registrovane u Beogradu u nekoliko ovdašnjih privatizacija, uključujući prodaju Jugopetrola Grcima i tivatskog Arsenala osnivačima Porto Montenegra. Harison je imao i ulogu u aferi “Telekom”, dovođen je u vezu sa firmom “Fiesta”, čije su sumnjive ugovore sa Telekomom provjeravali američki istražni organi. Harisonova kancelarija u Crnoj Gori zastupala je više stranih firmi među kojima su ofšor kompanije En plus grupa i MNSS, preko kojih su privatizovani KAP i nikšićka Željezara. Kada je prije nekoliko godina objelodanjena afera “Panamski papiri”, otkriveno je da je Harison predstavnik panamske advokatske firme “Mossack Fonseca”, zbog čijih se dokumenata tada drmalo nekoliko svjetskih vlada. Harisonovu firmu je bila angažovala i 42. Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića za pružanje pravnih usluga u međuvremenu ugašenoj državnoj kompaniji Montenegro Works.

Bonus video: