Spajićeva Vlada planira da razdvoji Upravu prihoda i carina

Razdvajanje jedne od najvažnijih državnih institucija dolazi tri godine nakon što je Vlada 2021. godine na predog Spajića koji je tada bio tada ministar finansija spojila radi efikasnosti dviju uprave u jednu

42603 pregleda 196 reakcija 98 komentar(a)
Vuković i Spajić na predstavljanju predloga budžeta za 2024. godinu, Foto: Vlada Crne Gore
Vuković i Spajić na predstavljanju predloga budžeta za 2024. godinu, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada premijera Milojka Spajića namjerava da razdvoji Upravu prihoda i carina na dvije posebne uprave i to nakon tri godine nakon što su ove dvije institucije na predlog Spajića kao ministra finansija spojene u jednu.

Zvanično je ovo predviđeno predlogom budžeta za 2024. godinu koji je ušao u skupštinsku proceduru, a gdje su kao posebne potrošačke jedinice predviđene Uprava prihoda sa budžetom od 10,45 miliona eura i Uprava carina 11,19 miliona. O predlogu budžeta se moraju izjasniti poslanici.

"Vijesti" su 23. novembra pokušale da nezvaničnu informaciju o razdvajanju Uprave prihoda i carina provjere u Ministarstvu finansija, ali ministar Novica Vuković do danas nije odgovorio na pitanje - da li je planirano razdvajanje i ako jeste zašto.

Zvanično je Vlada u aprilu 2021.godine kada je Spajić bio ministar finansija spojila ove dvije uprave.

"U cilju efikasnijeg sprovođenja politike u oblasti prihoda predloženim izmjenama spojene su nadležnosti dosadašnje Uprave prihoda i Uprave carina. Ocijenjeno je da će novoosnovana Uprava prihoda i carina cjelishodnije sprovoditi poresku i carinsku politiku. Među prednostima ove izmjene, posebno su naglašene sljedeće: fiskalni efekat (20 odsto manji troškovi), sinergetski efekat – jedna kontrolna jedinica za poreske obaveze, igre na sreću i carine, te povećanje efikasnosti otkrivanja carinskih i poreskih prekršaja. Takođe, novi organizacioni model omogućiće da se mnogo lakše i efikasnije naplaćuju odjednom akcize i porezi koje je imaju mnogi proizvodi, a za proizvode koji imaju ulazni PDV plaćen na carini, ali i prodajni PDV u poreskoj, uspostaviće se jasnije linije odgovornosti za postupanje", saopšteno je tada iz Vlade.

Za spajanje dvaju uprava korišćen je između ostalo model Slovenije koja je uprave spojila u jednu radi efikasnijeg funkcionisanja.

Novo razdvajanje Uprave prihoda i carina značiće skraćenje punog mandata aktuelnom direktoru Vladimiru Bulajiću koji je na tu poziciju na predlog doskorašnjeg ministra finansija Aleksandra Damjanovića imenovan u aprilu ove godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti ove institucije. Bulajićevo rukovođenje ovom institucijom obilježila je rekordna naplata budžetskih prihoda.

Od spajanja dvaju uprava u jednu promijenjena su četiri direktora ove institucije.

Na predlog tadašnjeg ministra Spajića prvi vršilac dužnosti direktora UPC je bio doskorašnji ministar finansija Aleksdandar Damjanović za vrijeme čijeg je rukovođenja, između ostalog, bila rekordna zapljena tone i po kokaina u Mojanovićima kod Podgorice.

Spajić ne produžava Damjanoviću mandat već ga smjenjuje i na njegovo mjesto za vršioca dužnosti postavlja Milenu Petričević. Ubrzo je između ministra Spajića i direktorice došlo do sukoba a "tikva" je definitivno pukla kada Petričevićeva nije donijela rješenja kojim konstatuje prestanak koncesije za kazino "Džek pota".

Petričevićkoj nije produžen v.d.mandat koji je istekao 22.aprila 2022.godine,a prethodno je javni konkurs za direktora UPC raspisan 7. marta. Nakon tog konkursa Rada Miloševića (URA) Vlada Zdravka Krivokapića imenuje 27.aprila 2022. godine na predlog Spajića imenuje za direktora.

To je urađeno dan uoči izbora Vlade premijera Dritana Abazovića i Miloševićev izbor je, prema tadašnjim nezvaničnim informacijama "Vijesti" bio rezultat dogovora Spajića i Abazovića.

Milošević je u decembru 2022. godine uhapšen po nalogu SDT-a zbog stvaranja kriminalne organizacije, a u sklopu istrage o nestanku milionski vrijednih paketa cigareta.

Na njegovo mjesto dolazi Bulajić.

Bonus video: