Ko ne da Đuroviću da se penzioniše? Bivši direktor tužio Agenciju za civilno vazduhoplovstvo

Đurović tvrdi da mu je onemogućeno penzionisanje, jer neće da mu za godinu produže naknadu koju je primao po prestanku funkcije. Iz ACV, međutim, tvrde da njihova dokumentacija govori da je on već stekao uslov za penziju, zbog čega nema pravo na produženje tog primanja

57533 pregleda 65 reakcija 65 komentar(a)
U tri mandata rukovodio Agencijom: Đurović, Foto: Boris Pejovic
U tri mandata rukovodio Agencijom: Đurović, Foto: Boris Pejovic

Bivši direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Dragan Đurović tužio je instituciju kojom je rukovodio u tri mandata, jer tvrdi da ne može da se penzioniše nakon što mu je odbijen zahtjev za produženje naknade po prestanku funkcije, koju je prethodno primao godinu.

Đurović je na čelu te institucije bio od sepembra 2009. godine do septembra 2021. godine. Ugovorom o radu predviđeno je da naknadu prima 12 mjeseci po prestanku funkcije.

Iz Agencije, međutim, tvrde da taj nekadašnji direktor nema pravo na još godinu naknade, jer je iz dokumentacije o radnom stažu Đurovića, na dan kad mu je isplaćena posljednja mjesečna naknada u septembru 2022. godine, on već stekao uslov za penziju.

Stav Agencije je da je odobrila Đuroviću isplatu naknade u trajanju od 12 mjeseci od dana kada mu je istekao mandat sredinom septembra 2021. godine i u visini zarade koju je primio u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, i da mu je novac u cjelosti isplaćen sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Prema posljednjem imovinskom kartonu po prestanku funkcije koji je Đurović prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije sa datumom od 26. decembra 2022. njegova plata je bila neto 2.690 eura bez minulog rada i ostalih dodataka.

Odredbom člana 9 Ugovora o radu direktora iz 2017. godine utvrđeno je da on ima pravo da nakon prestanka funkcije prima naknadu godinu u visini posljednje plate koju je primio i da mu ovo pravo prestaje prije utvrđenog roka, između ostalog, ako ostvari pravo na penziju (drugi stav), kao i da se može produžiti za još godinu ako u tom periodu stiče pravo na penziju (četvrti stav).

U dokumentima piše da je Ugovor o radu aneksiran u decembru 2019. godine i da su izmijenjeni prvi i četvrti stav pa je izmijenjenim stavom 1 propisano da direktor ima pravo na naknadu po prestanku funkcije po bilo kom osnovu godinu u visini plate, dok je izmijenjenim stavom 4 propisano da će pravo iz stava 1 ovog člana produžiti za još godinu ako u tom periodu stiče pravo na penziju. Aneksom je, između ostalog, izmijenjen dio koji se odnosio na mogućnost produženja za još jednu godinu uz obavezu produženja za još jednu godinu ako se u tom roku ostvaruje pravo na penziju.

Đurović se u tužbi pozvao i na Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim je uređeno pitanje prava na naknadu po prestanku funkcije, dok iz Agencije navode da u ovom zakonu nije prepoznat kao javni funkcioner direktor ove institucije.

Vještak dopunjava nalaz

Na jučerašnjem ročištu u Osnovnom sudu, sudija Mirza Ademović je naložio vještaku ekonomsko-finansijske struke Stevu Kostiću da po drugi put dopuni svoj nalaz, kako bi se precizirala Đurovićeva potraživanja.

To je učinio nakon što je advokatica ACV-a Anja Ivanović Vukčević, ukazala da je nalaz vještaka obuhvatio period do septembra 2022, dok je Đurović pravo na penziju kako tvrdi, ostvario početkom maja iste godine i da nalaz vještaka treba da obuhvati period samo do maja. Ona je uputila prigovore i na nalaz i dopunu vještaka.

“Smatram da nema mjesta osnovanosti tužbe, pa je neosnovan nalaz i dopuna”, kazala je Ivanović Vukčević.

Prema njenim riječima, u Ugovoru o radu jasno predviđeni uslovi u kojim situacijama pravo na naknadu prestaje te da je jedna od njih i kada lice ostvari pravo na penziju. Naglasila je i da prihvati kao istinito, uvjerenje Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) koje je tužilac dostavio tokom avgusta, Đurović bi pravo na penziju stekao 5. maja. Ivanović Vukčević je istakla i da neki od dostavljenih dokaza nisu u originalu te da se podaci iz radne knjižice Đurovića, ne poklapaju sa podacima iz dostavljenih uvjerenja Fonda PIO. Ona je zatražila i da se ti spisi dostave.

Advokat Đurovića Darko Maraš kazao je da se tome protivi, pri čemu je ukazao da se radni staž može utvrditi iz dokaza i službene evidencije Fonda PIO a ne iz radne knjižice, u koju su prema nahođenju upisivali poslodavci. Maraš je dodao i da je simptomatično da se tokom postupka tuženi poziva na aneks a ne osvrće na osnovni ugovor o radu.

Sudija Ademović je Marašu naložio da dostavi Đurovićevu radnu knjižicu i neophodna uvjerenja iz 2022, u originalu do sljedećeg ročišta u februaru.

SDT izviđa anonimnu krivičnu prijavu protiv Đurovića

U Specijalnom državnom tužilaštvu rade po anonimnoj krivičnoj prijavi, podnijetoj protiv Đurovića.

To je “Vijesitma” zvanično potvrdio državni tužilac i potparol SDT-a Vukas Radonjić.

“Ovom tužilaštvu je, u septembru ove godine, podnijeta i anonimna krivična prijava, protiv bivšeg izvršnog direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. U toku je izviđaj”, kazao je Radonjić.

Bonus video: