Mujović: EZ vrlo fleksibilna prema Crnoj Gori, ali moramo raditi na zelenoj tranziciji

Mujović je učestvovao danas na 21. sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice u Beču, na kojem je usvojen zaključak o tome da je Crna Gora prekršila međunarodni ugovor o osnivanju EZ kojim se obavezala da uskladi rad TE sa direktivama EU

17593 pregleda 48 reakcija 6 komentar(a)
Mujović, Foto: Energetska zajednica
Mujović, Foto: Energetska zajednica

Energetska zajednica biće vrlo fleksibilna prema Crnoj Gori kada je u pitanju rad Termoelektrane Pljevlja, ali za uzvrat traži da država pokaže napore da radi na pravednoj zelenoj traniziciji, rekao je ministar energetike Saša Mujović.

Mujović je učestvovao danas na 21. sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice u Beču, na kojem je usvojen zaključak o tome da je Crna Gora prekršila međunarodni ugovor o osnivanju EZ kojim se obavezala da uskladi rad Termoelektrane Pljevlja sa direktivama EU.

"Predsjedništvo i potpredsjedništvo EZ saglasili su se da odmah pokrenu donošenje odluke putem pisane procedure čim bude dostupno mišljenje Savjetodavnog komiteta EZ", navodi se u zaključcima objavljenim nakon Ministarskog savjeta.

Mujović je "Vijestima" rekao da je priča ipak bila optimistična i da je EZ Crnoj Gori ostavila novi rok da otkloni nedostatke i da će odluku donijeti u decembru 2024.

"Imaćemo svu moguću podršku EZ. Neće nam niko gasiti TE, ali traže da pokažemo da ulažemo u fer zelenu tranziciju", rekao je Mujović koji je nakon sastanka razgovarao sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkowskim.

Kazao je da će Crna Gora morati prije ili kasnije da se odrekne TE, prvenstveno zbog skupe takse na CO2, ali se nada da će ona moći da radi do 2037. godine.

Podsjetio je da je Crna Gora preuzela neke obaveze potpisivanjem Atinskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, kao i prihvatanjem opt-out mehanizma u okviru EZ u kojem je TE dobila 20 hiljada radnih sati za period od 2018. do 2023.Taj mehanizam omogućava članicama EZ da izuzmu pojedine elektrane na ugalj iz režima primjene EU Direktive o velikim ložištima, koja je stupila na snagu 1. januara 2018, a propisuje smanjenje emisije štetnih gasova. Po isteku sati u opt-out mehanizmu, postrojenje može da ostane u pogonu samo ako ispunjava stroge standarde Direktive o industrijskim emisijama.

Mujović je kazao da je TE od tada potrošila čak 45 hiljada sati.

Sekretarijat EZ je 20. aprila 2021. godine otvorio slučaj protiv Crne Gore zato što prije isteka dozvoljenih radnih sati nije uskladila rad TE sa evropskom regulativom.

Ministarski savjet je, kako je navedeno u zaključcima, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka nepoštovanja Direktive o velikim postrojenjima za sagorijevanje i Direktive o industrijskim emisijama u nekoliko država potpisnica sporazuma o EZ (Crna Gora, BiH, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Moldavija).

"Značajni nivoi zagađenja vazduha utiču na zdravlje i živote građana Energetske zajednice. Ministarski savjet je ohrabrio ugovorne strane da nastave sa svojim naporima na implementaciji“, navodi se u zaključcima.

Bonus video: