Nastavljeno ročište u sporu po tužbi firme "BB Hidro" protiv države: Saslušaće projektanta „Slatine”

Firma “BBH” čiji je suvlasnik Blažo Đukanović od države traži naknadu štete i izmaklu dobit, jer im je onemogućeno da grade malu hidroelektranu (mHE) “Slatina” na vodotoku te rijeke u Kolašinu i pored toga što im je po osnovu ugovora o koncesiji iz 2017. izdata energetska dozvola za to

7774 pregleda 16 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

U sporu kompanije “BB Hidro” i države povodom izgradnje male hidroelektrane (mHE) “Slatina” na istoimenoj kolašinskoj rijeci, saslušaće se i projektant glavnog projekta Bojan Bošković, nakon što su prethodno svjedočili revident Ljubomir Bošković i suvlasnici privatne firme Ivan i Slaven Burzanović.

Tu odluku je na ročištu u Privrednom sudu juče donijela sutkinja Marija Adžić, i nastavak spora zakazala za 15. februara.

Firma “BBH” čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, od države traži naknadu štete i izmaklu dobit, jer im je onemogućeno da grade malu hidroelektranu (mHE) “Slatina” na vodotoku te rijeke u Kolašinu i pored toga što im je po osnovu ugovora o koncesiji iz 2017. godine izdata energetska dozvola za to. Vrijednost spora treba da utvrdi vještak.

Iz ove kompanije tvrde da su na vrijeme ispunili sve obaveze koje su bile definisane Ugovorom o koncesiji za gradnju mHE na rijeci “Slatini” u Kolašinu,dok država nije na vrijeme ispunila svoje ugovorene obaveze, niti je odgovarala na brojne urgencije koje je dobijala.

Na ročištu je kratko govorio i prethodno saslušani izvršni direktor “BBH” Ivan Burzanović, koji je pojasnio da je prethodno napravio grešku u iskazu i da nijedna od 27 parcela koje su bile predmet eksproprijacije, nije prešla u vlasništvo te firme. Advokatica “BBH” Milja Đuranović dodala je da će dokaze o tome naknadno dostaviti dok je Burzanović naglasio da su se Upravi za katastar sa tim zahtjevom obraćali više puta.

Zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Radomirka Raičević je na ove navode uputila prigovor i kazala da se ne poklapaju sa dosadašnjim izjašnjenjima.

Tokom saslušanja revident glavnog projekta Ljubomir Bošković, čija je firma “Sistem MNE” vršila reviziju projekta, pojasnio je da je bio zadužen da pregleda glavni projekat koji je uradila kompanija “Permonte”. On je kazao da su nakon toga dostavili pozitivan izvještaj, čime je objekat bio spreman za gradnju. On je odgovarajući na pitanje advokatice “BBH” o eventualnim zakašnjenjima u projektu, naglasio da investitorima nije u interesu da odugovlače i da je ta kompanija u svemu bila precizna.

Pojasnio je da je mHE “Slatina” imala veći kapacitet, ali da su bili dužni da joj ograniče snagu radi Ministarstva ekonomije, kojim je tada rukovodila Dragica Sekulić, iz kojeg su zahtijevali da se mašinska zgrada povuče na određenu nadmorsku visinu. To je traženo kako je kazao, da ne bi došlo do potapanja mHE ukoliko bi se gradile hidroelektrane na rijeci Morači.

Zaštitnica Raičević je naglasila da ostaje pri prigovoru da se za “Slatinu” trebalo uraditi idejno rješenje, na osnovu kojih bi se izdali urbanistički uslovi a zatim i tehnički kao i prijava gradnje. Te da je za to trebalo uraditi glavni projekat i isti revidovati.

Advokatica “BBH” je istakla da u dostavljenim spisima postoji zapisnik nadležnog inspektora koji je konstatovao da je za “Slatinu” kompletirana dokumentacija i da su se u vezi sa tim već izjasnili. Ona je naglasila da se revident ne može izjašnjavati na pravna pitanja i ponovo predložila da se na narednom ročištu sasluša projektant Bojan Bošković. Raičević na to nije imala prigovor već je odluku ostavila sudu. Sutkinja Adžić je zahtjev usvojila i nastavak rasprave zakazala za 15. februar.

Bonus video: