Nišić: Prosječna penzija do kraja 2024. godine biće 550 eura

Ministarka je kazala da se radi detaljna analiza statusa takozvanih srazmjernih penzionera, i da će rješenje predložiti kada se ona završi

33876 pregleda 102 reakcija 102 komentar(a)
Foto: Flickr Vlada Crne Gore
Foto: Flickr Vlada Crne Gore

Minimalna penzija će od januara iznositi 450 eura i biće za 52 odsto veća nego sada, dok će prosječna penzija na kraju naredne godine, zbog rasta minimalne i uz redovna usklađivanja, porasti sa sadašnjih 397 na oko 550 eura ili za 39 odsto, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić na današnjoj konferenciji za medije povodom predlaganja izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Ona je navela da će za potrebe povećanja minimalne penzije biti potrebno 105 miliona eura, kao i da je njihovo povećanje prvi set mjera u poboljšanju standarda najugroženijih građana.

Kazala je i da se radi detaljna analiza statusa takozvanih srazmjernih penzionera, i da će rješenje predložiti kada se ona završi.

Službenica Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje Irena Obradović kazala je da su korisnici ovih penzija to pravo dobili na osnovu međudržavnih ugovora i da su iznosi njihovih djelova penzije u državama gdje su radili određuje na osnovu dužine ulaganja u penzioni fond i visine osnovice. Ona je kazala da je potrebno analizirati i da li je pravedno da neko sa par godina staža u Crnoj Gori i uplata u Fond PIO dobije iznos minimalne penzije.

Ministrka Nišić je navela da se granica minimalne penzije neće povećavati naredne dvije godine sa redovnim usklađivanjima, dok ostele penzije iznad tog iznosa hoće.

Na pitanje "Vijesti" da li su provjeravali da li je ustavno jedne penzije usklađivati a druge ne, kako se ne bi desilo da naknadno to rješenje padne na Ustavnom sudu, ministarka je kazala da nisu imali vremena da provjeravaju i da je stav ministarstva da to nije pravno upitno i da ona smatra da je u skladu sa Ustavom.

"Da li je predlog Zakona ustavan ili ne može da se provjerava tek kada se on usvoji. Ovaj predlog će biti na skupštinskom Zakonodavnom odboru koji provjerava njegovu zakonitost. Smatramo da jeste zakonito. Koliko godina bi korisnici sa minimalnom penzijom od 295 trebali da čekaju da iznos njihove penzije kroz redovna usklađivanja naraste na 450 eura", kazala je Nišić.

Naida Nišić
foto: Flickr Vlada Crne Gore

Na pitanje zbog čega nisu dali pozitivno mišljenje na predlog izmjena Zakona o PIO o povoljnijem odlasku u penziju preostale grupe ugašenih metaloprerađivačkih fabrika i rudnika, Obradović je odgovorila da su slične izmjene zakona samo za ovu grupu bivših radnika već bile usvajane, kao i da je to bila nepravda prema radnicima sa istim problemima iz ostalih djelatnosti.

On je navela da je predlog odbijen zbog toga što nije imao fiskalnu analizu koliko će da košta budžet Fonda PIO. Obrodović je navela i da radnici iz ove djelatnosti već imaju beneficirani radni staž.

Ministarka Nišić je zamolila sve poslanike da ne predlažu izmjena zakona bez fiskalne procjene.

On je navela i da izmjene zakona sada omogućavaju odlazak u penziju sa 40 godina efektivnog radnog staža bez obzira na godine života, kao i da je ispravljena greška pa će se penzije usklađivati tri puta godišnje na osnovu statističkih podataka o rastu plata i inflacije na osnovu četveromjesečnih podataka. "Zbog odluke Ustavnog suda, izjednačene su godine starosti za odlazak u penziju na 65 godina za oba pola uz minimum 15 godina staža. U Zakonu su ostale sve prelazne norme koje daju mogućnost za odlazak u penziju i prije tog roka, koje su važile i do sada", kazala je Nišić.

Bonus video: