Vlada kupuje "Čarlija", potpisaće ugovor o poravnanju duga sa Brazilom

"Na ovaj način pokazali smo odgovornost i spriječili mogućnost arbitraže, ali i mogućnost da država plati obeštećenje i to čak više od 12 miliona EUR i to sve iz razloga što je država bila garant za izvršenje i ispunjenje obaveza"

8746 pregleda 3 komentar(a)
Avion "Čarli" (arhiva), Foto: Luka Zeković
Avion "Čarli" (arhiva), Foto: Luka Zeković

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila predlog da se potpiše ugovor o poravnanju duga sa brazilskom Vladom, prema kojem će se odraditi prenos vlasništva nad avionom Čarli na državu Crnu Goru, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da će poravnanje duga biti završeno do kraja decembra i to u iznosu od 4,99 miliona američkih dolara.

"Na ovaj način pokazali smo odgovornost i spriječili mogućnost arbitraže, ali i mogućnost da država plati obeštećenje i to čak više od 12 miliona eura i to sve iz razloga što je država bila garant za izvršenje i ispunjenje obaveza", rekao je Radulović.

On je naveo da kao odgovorna Vlada moramo voditi računa da sačuvamo kredibilitet Crne Gore kao međunarodnog partnera.

"Nakon prelaska Čarlija u vlasništvo Crne Gore, uradićemo detaljnu analizu stanja u kom se nalazi pomenuti vazduhoplov, a tek nakon toga ćemo odlučiti šta ćemo dalje sa njim", kazao je Radulović.

U svakom slučaju, kako je naveo, ukoliko se odlučimo da ga vratimo u plovidbeno stanje biće potrebno oko godinu da to učinimo.

"Kao što sam već ranije najavio odlučan sam da vazduhoplovstvo vratim na mjesto koje mu pripada", poručio je Radulović.

Bonus video: