Pljevlja: Budžet za narednu godinu 32,5 miliona eura

Na kapitalni budžet odnosi se 14,23 miliona eura, preko million eura više u odnosu na ovogodišnji budžet

3348 pregleda 1 komentar(a)
Sa glasanja budžeta Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Sa glasanja budžeta Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su danas Odluku o budžetu Opštine Pljevlja za narednu godinu u iznosu od 32,5 miliona eura što je najveći predloženi budžet do sada. Veći je skoro tri miliona od ovogodišnjeg.

Protiv su bili odbornici opozicionog DPS-a i BS.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je da je budžet rađen dva mjeseca i da su ga radili stručni i odgovornni lludi.

“Slušali smo potrebe građana, njihove probleme i na osnovu toga donijeli smo jedna odličan budžet. Mislim da je budžet koncipiran dobro. Radili smom racionalno, pravedno po prioritetima a to će građani ubrzo moći i da vide kada počne realizacija budžeta. Ja se zahvaljujem kolegama koji su se potrudili da napravimo dobar budžet”, rekao je Vraneš.

Na kapitalni budžet odnosi se 14,23 miliona eura, preko million eura više u odnosu na ovogodišnji budžet.

Sekretar Sekretarijata za finansije opštine Pljevlja Vladan Aničić pojasnio je je da će u budžet za narednu godinu prenijeti 11,5 miliona iz ovogodišnejg budžeta.

Ova sredstva su, istakao je on, rezultat nerealizovanog kapitalnog budžeta u ovoj godini zbog kašnjenja sa usvajanjem budžeta i proglašenja lokalnih izbora održanih 22 godine.

Iz tekućih prihoda u opštinski budžet će se sliti 16,6 miliona eura a najviše od poreza preko osam miliona eura.

Od poreza na dohodak fizičkih lica planirano je da se prihoduje 4,43 miliona eura , a od poreza na nepokretnosti prihoduje 3,1 miliona eura, što je za oko 700.000 eura manje u odnosu na ovogodišnji budžet.

Od naknada za korišćenje prirodnih dobara planiran je prihod 6,7 miliona eura, oko 400.000 eura manje u odnosu na ovu godinu. Najviše po tom osnovu biće naplaćeno po osnovu naknada za korišćenje šuma 2,4 miliona eura, od uglja skoro million eura, 200.000 manje nego ove godine.

Od naknade za unapređenje i zaštitu životne sredine, koju Opština Pljevlja naplaćuje od najvećih zagađivača Rudnika uglja, Termoelektrane i Rudnika olova i cinka Šuplja stijena 2,4 miliona eura. Iz godine u narednu Opština PLjevlja prenijeće 11,5 miliona eura, a najvećim dijelom radi se o novcu koji je naplaćen od ekološke naknade a koji nije portošen. Taj novac isključivo se može koristiti za realizaciju ekoloških projekata i on se čuva na posebnom računu.

Od donacija, transfera i kredita obezbijediće se 4.2 miliona eura a najviše iz Egalizacionog fonda, 3,7 miliona eura.

Na tekuće izdatke biće utrošeno 11 miliona eura od čega za bruto zarade zaposlenih preko pet miliona što je za oko 400.000 više nego ove godine i još oko 390.000 po osnovu ostalih ličnih primanja, u šta spadaju, isplata zimnice zaposlenima, naknada odbornicima, otpremnine, jubilarne nagrade…

Za naknade odbornicima biće isplaćeno 115.000 eura, što je skoro 3,4 hiljade eura po odborniku godišnje. Rashodi za usluge i tekuće održavanje iznose skoro 1,2 miliona eura, 200.000 manje nego prethodne godine.

Na subvencije biće izdvojena, nepuna dva miliona eura a skoro polovina je opredjeljena za subvencije u poljoprivredi. U ovogodišnjem budžetu predviđeno je i preko 1,27 miliona eura za isplatu dječijeg dodatka, koji je Opština od prethodnog mjeseca počela da isplaćuje djeci u iznosu od 30 eura.

Iz kapitalnog budžeta za lokalnu infrastrukturu biće potrošeno 6,84 miliona eura, investiciono održavanje preko 4,5 miliona eura a za otplatu dugova 1,5 miliona eura.

Među značajnije projekte koji se planiraju da realizuju u ovoj godini su rekonstrukcija Ulice Velimira Jakić i raskrsnice kod zgrade Pošte, gdje je po projektu planirana izgradnja kružnog toka. Za ovaj podao predviđeno je 950.000 eura. Ovaj projekat bio je u planu ovogodišnjeg budžeta, ali ništa nije rađeno. Predvođena je i rekonstrukcija Omladinske ulice za šta će biti potrošeno pola miliona eura.

Za implementaciju mjera energetske efikasnosti predvođeno je da se potroši 2,35 miliona eura preko pola miliona više nego ove godine.

U prošloj godini za asfaltiranje seoskih puteva planirano je oko 700 hiljada eura, a ove godine se planira 1,6 miliona eura.

Opština Će ove godine za asfaltiranje seoskih puteva izdvojiti rekordnih 2,8 miliona eura. Za nabavku mehanizacije, opreme i alata za preduzeća čiji je osnivač. Opština će izdvojiti 1,3 miliona eura.

Odbornici DPS-a kazali su da je prethodna lokalna vlast koju je predvodila ta partija zaslužna što su povećani prihodi loklane uprave jer su kako su kazali umjeli da „izboksuju nova sredstva od Vlade, kao što je eko naknada, porez na dohodak fizičkih lica i povećanje procenta koji pripada opštinama od koncesije na šume.

Odbornik DPS-a Haris Alavać, kazao je da je velika opasnost za opštinski budžet što su tekući izdaci dostigli iznos od 18,5 miliona eura.

„Ono što je još gore je da su ukupni prihodi budžeta opštine Pljevlja 20,8 miliona eura, bez prebačenih sredstava iz ove godine. Moja bojazan da će prohdi biti manji od rashoda, posebno ako se promijeni zakon o šumama“, rekao je Alavać, kritikujući lokalnu vlast što je izdvojila 450.000 eura za pljevajski sport što je po njemu nedovoljno.

Sekretar Aničić kazao je da dijeli zabrinutost za strukturu budžeta za naredni period, ali smatra da neće biti problema u realizaciji budžeta za 2.24 i 2025 godinu.

Odbornik Nove Vujo Grbović, kazao je da će narednea godina biti pravi pokazatelj rada sadašnje loklane uprave.

Odbornik Demokrata Milojica Tešović kazao je da je visina neutrošenih sredstava pokazatelj lošeg rada lokalne vlasti, ali da sadašnja ima opvadanje jer je upravljanje opštinom prezela polovinom godine.

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica kazao je da su očekivali da će u budžetu biti novih prihoda „kao posledica pristiska na centralnu vlast, kao što smo mi pritiskali našu“.

Bonus video: