Sindikat pisao Vladi, tvrde da je direktorica Uprave za inspekcijske poslove postupila nezakonito

Sindikat kaže da je direktorica UIP Ana Vujošević, bez njihovog učešća, donijela predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i dostavila ga nadležnim organima

4102 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Uprave za inspekcijske poslove obratio se pisanim putem premijeru Milojku Spajiću, ministru finansija Novici Vukoviću, ministru javne uprave Marašu Dukaju i direktoru Uprave za ljudske resurse Agronu Camaju, tvrdeći da je direktorica UIP Ana Vujošević postupila nezakonito, u vezi sa Predlogom Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

"U četvrtak 28. decembra, održana je vanredna elektronska sjednica Izvršnog odbora SOUIP, na kojoj smo donijeli odluku da, pored ostalih, obavijestimo i premijera Milojka Spajića o nezakonitim radnjama direktorice. Naime, upoznati smo sa činjenicom da je direktorica, bez učešća Sindikata Uprave za inspekcijske poslove, donijela predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i dostavila ga nadležnim organima, što smatramo da je suprotno zakonu", saopštio je Izvršni odbor Sindikata UIP.

Predlogom Pravilnika se, kako ističu, predviđaju značajne promjene u organizaciji Uprave, uključujući promjene naziva sektora, spajanje odsjeka, i druge izmjene koje smatraju nezakonitim i neprihvatljivim.

Kazali su da direktorica nije obavijestila Sindikat o ovim promjenama, "što je suprotno odredbama Zakona o radu".

"Sindikat UIP je od nadležnih, kao i od premijera zatražio da se vrati Predlog Pravilnika Upravi za inspekcijske poslove, kako bi se omogućilo uključivanje predstavnika Sindikata u izradu istog, u skladu sa zakonom. U suprotnom, Sindikat će pokrenuti postupak kod nadležnog suda radi zaštite prava svojih članova iz rada i po osnovu rada, u skladu sa članom 193 stav 3 Zakona o radu", dodaje se u saopštenju.

Sindikat poručuje da je neprihvatljivo "nepoštovanje sindikalnih prava i nedostatak transparentnosti u donošenju odluka od strane direktorice", te kazali da će preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitili interese zaposlenih i "osigurali poštovanje zakona".

Izvršni odbor Sindikata Uprave za inspekcijske poslove apeluje na premijera i nadležne organe da "pažljivo razmotre ove navode i preduzmu odgovarajuće korake kako bi se očuvala zakonitost i integritet rada Uprave za inspekcijske poslove".

"Zahvaljujući podršci granskog Sindikata uprave Crne Gore, Sindikat UIP se osjeća ohrabreno u nastojanju da zaštiti prava zaposlenih i da se suprotstavi nezakonitostima u radu Uprave za inspekcijske poslove, a sve u cilju očuvanja pravde i poštovanja zakona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: