Kolašin: Planiraju hotel bez vode i kanalizacije

Na mjestu bivšeg restorana “Terasa na Tari” planirano više objekata Eko hotela “Tara Retreat”

7934 pregleda 8 komentar(a)
Radovi u centralnoj gradskoj ulici, Foto: Privatna arhiva
Radovi u centralnoj gradskoj ulici, Foto: Privatna arhiva

Preduzeće “Platinum distribution” planira da u neposrednoj blizini Tare, u Sjerogoštu kod Kolašina gradi više turističkih objekata pod zajedničkim nazivom Eko hotel “Tara Retreat”.

Na toj lokaciji, međutim, za sada nema uslova za priključenje ni na vodovodnu ni na kanalizacionu mrežu, a ta vrsta infrastrukture, prema uslovima preduzeća Vodovod i kanalizacija, nije ni planirana na mjestu izgradnje hotela.

Hotel, prema Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji će biti na javnoj raspravi do 5. januara, treba da bude kategorisan sa četiri zvjezdice. U dokumentu piše i da je lokacija budućeg hotela u “priobalnom području Tare”. Međutim, ne piše koja je udaljenost parcela koje će se koristiti za izgradnju od rijeke.

“Lokacija na kojoj se planira izgradnja Eko hotela “Tara Retreat” nalazi se u opštini Kolašin, južno od mjesta Sjerogošte, na proširenju između magistralnog puta Kolašin-Mojkovac i korita rijeke Tare. Na lokaciji se nalazi dva napuštena objekta - restorana “Terase na Tari” koji će prema projektnoj dokumentaciji biti uklonjeni sa lokacije. Jedan dio ostataka terena lokacije je degradirana travnato-pješčana površina, a drugi dio prema rijeci Tari pokriven je šumskom vegetacijom”, piše u Elaboratu.

Autori tog dokumenta podsjećaju i da je basen rijeke Tare uvršten u program UNESCO-a “Čovjek i biosfera” 1977. godine kao svjetski ekološki rezervat biosfere.

Lokacija, površine skoro 13.000 kvadrata, podijeljena je na tri manje, na kojim su projektovana tri objekta Eko hotela kategorije A, B i C.

“Iako se u skladu sa odvojenim urbanističko-tehničkim uslovima ti objekti sa aspekta parametara mogu posmatrati odvojeno, međutim, sve tri parcele su u vlasništvu istog investitora i u skladu sa projektnim zadatkom, a kompleks je planiran kao jedna integralna cjelina sa povezanim zajedničkim sadržajima za sve objekte… Pozicionirani su na način da prate rijeku, maksimalno se udaljavajući od magistrale i otvarajući se prema rijeci i okolnoj prirodi”, precizirano je u Elaboratu.

Za tretman otpadnih voda iz objekta koristiće se, kako je planirano, biološki prečišćivač, a “prečišćena voda iz bioprečistača se odvodi u upojne bunare”. Autori Elaborata tvrde da “imajući u vidu djelatnost objekta u toku njegovog funkcionisanja neće se izvršiti depozicija hemijskih I drugih materija koje bi mogle značajnije uticati na zagađenje zemljišta i voda rijeke Tare”.

“U toku eksploatacije objekta zaključeno je da se ne mogu očekivati značajniji uticaji na kvalitet vazduha, voda, zemljišta i povećanja nivoa generisane buke, ali se shodno zakonskim obavezama predlaže praćenje kvaliteta otpadnih voda na izlazu iz biološkog prečistača i separatora. Nosilac projekta je obavezan da vrši periodičnu kontrolu kvaliteta vode poslije izlaska iz biološkog prečistača četiri puta, a iz oba separatora (huhinjskog separatora i separatora za prečišćavanje atmosferskih voda sa parkinga i manipulativnih površina) dva puta godišnje”, piše u dokumentu.

Urbanističko-tehničke uslove za hotel dao je kolašinski nadležni sekretarijat. Agencija za zaštitu životne sredine ukazala je na potrebu izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Bonus video: