Trajektni biznis koštaće Morsko dobro blizu 15 miliona eura

Nova dokumentacija Morskog dobra pokazuje visoke troškove za preuzimanje trajektne linije Kamenari-Lepetane

18524 pregleda 58 reakcija 51 komentar(a)
Upravljanje trajektnom linijom preuzeli u februaru(ilustracija), Foto: Siniša Luković
Upravljanje trajektnom linijom preuzeli u februaru(ilustracija), Foto: Siniša Luković

Poduhvat sa podržavljivanjem djelatnosti trajektnog prevoza u Boki Kotorskoj u koji je ušlo u februaru na osnovu odluka Vlade premijera Dritana Abazovića, Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom će koštati blizu 15 miliona eura.

Pokazuju to podaci iz najnovije, osme po redu izmjene plana javnih nabavki ove državne firme za 2023, odnosno tri izmjene Plana korišćenja novca preduzeća za ovu godinu.

U sumu od skoro 15 miliona uračunati su troškove za nabavku, zakup i remonte trajekata, gorivo, mazivo, potrošni materijal i rezervne djelove, te orijentacionu visinu troškova za zarade nekoliko desetina novozaposlenih koji su u tu kompaniju primljeni radi funkcionisanja trajektne linije Kamenari-Lepetane.

Izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj i predsjednik Upravnog odbora Blažo Rađenović do sada su izbjegavali da u javnosti iznesu precizne podatke o visini troškova koje je preduzeće imalo od 15. februara kada je preuzelo ovaj posao pd privatne frime Pomorski soabraćaj. Umjesto toga, njih dvojica i Abazović samo su višekratno saopštavali podatke o ostvarenim prihodima od prodaje karata za trajekte, izbjegavajući da te prihodovne cifre dovedu u korelaciju sa troškovima i iskažu konačni finansijski bilans ovog poduhvata.

Mikijelj je krajem septembra javno saopštio da se od trajektne linije od početka maja do kraja septembra prihodovalo 4,5 miliona eura, da su rashodi bili 1,3 miliona, a profit 3,2 miliona, dok je plan da profit bude godišnje 4,5 miliona. Uz ovu računicu on nije saopštio da su potrošili 12 miliona do kraja septembra za kupovinu osam trajekata, od kojih šest od Pomorskog saobraćaja za nešto iznad osam miliona, i po jeana iz Grčke (3,4 miliona) i Hrvatske (590.000).

Razmjere troškova koje je ova državna firma do sada imala u preuzimanju te djelatnosti iz ruku privatnog operatera tek se vide iz analize javno dostupnih dokumenata - više puta mijenjanih planova javnih nabavki i planova korišćenja novca preduzeća za ovu godinu.

U posljednjoj izmjeni Plana javnih nabavki figuriraju tri nabavake goriva za trajekte u ukupnom iznosu od 730.000 eura, po jedna nabavka - ulja i maziva 100.000 eura, masti 10.000 eura, rezervnih djelova 50.000 eura i potrošnog materijala za trajekte 20.000 eura.

Dodatni troškovi bili su i nabavka službene odjeće za radnike trajektne linije 50.000 eura, remonti trajekata “Kamenari” 101.000 eura, “Lepetane” 103.000 eura i “Trideseti avgust” 500.000 eura. Tu treba pribrojiti i troškove za obavezno osiguranje ukrcanih lica i vozila koje prevoze trajekti 40.000 eura, iznajmljivanje trajekta “Igalo” 60.000 eura, kao i troškove zarada novozaposlenih za pomorski prevoz, a koji prema do sada dostupnim podacima iznose najmanje milion eura. Naime, prvobitnim Planom korišćenja novca Morskog dobra za 2023. donijetim prije nego što je bivša Vlada ušla u podržavljenje trajektnog prevoza u Boki, za plate tada aktuelnih 66 radnika Morskog dobra bio je planiran trošak od 1.949.437 eura, da bi nakon što je u februaru preduzeće preuzelo trajektni biznis i počelo primati nove radnike, iznos troškova te firme za zarade njenih zaposlenih bio uvećan na 2.949.437 eura.

Ukupno, kada se sve sabere i dodaju još troškovi manjih građevinskih radova, postavljanja novih objekata biljetarnica na trajektnim pristaništima i izrade softvera za prodaju karata, Morsko dobro je za preuzimanje trajektnog biznisa od privatnika, te sve operativne troškove koje sobom nosi obavljanje te djelatnosti, u ovoj godini imalo izdatke od skoro 15 miliona eura.

“Trideseti avgust” bez tehničke dokumentacije

Iz javnog tendera za remont trajekta “Trideseti avgust”, procijenjene vrijednosti pola miliona eura, vidi se i da Morsko dobro kada je krajem februara u Hrvatskoj kupilo taj više od pola vijeka stari i dotrajali brod, sa njim nije dobilo i svu tehničku diokumentaciju.

Na zahtjev jednog od zainteresovanih ponuđača da mu se dostave nacrti pojedinih tehničkih sklopova ili djelova trajekta “Trideseti avgust” koje treba remontovati kako bi zainteresovano brodogradilište moglo da napravi predračun i definiše ponudu, iz Morskog dobra je odgovoreno da ta firma ne posjeduje tražene nacrte i dokumentaciju.

“Što se tiče nacrta, tehničke dokumnetacije za ovaj brod, ista ne postoji, brod nije posjedovao nacrte”, zvanično piše u odgovoru preduzeća na zahtjev ponuđača.

Ponuđač je tražio da im se dostavi nacrt sabirne cimunjere (izduvnog sistema - dimnjaka trajekta), tehnička dokumentacija i nacrti postojećih ukrcajnih rampi, za precizne dimenzije bokoštitnice koju treba zamijeniti na brodu, odgovoreno je da je “nemoguće tačno dati mjere” i umjesto zahtijevanih fotografija unutarnjeg dijela trupa broda gdje se bokoštitnica fiksira na oplatu, ponuđaču je dostavljeno nekoliko fotografija korodirane ili iskrivljene postojeće bokoštitnice sa vanjske strane trupa broda.

Bonus video: