Raspodjela dobiti Monteputa: 2,45 miliona eura kompaniji za izradu dokumentacije za autoput, 500.000 eura KK Budućnost

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M3 na lokaciji Šćepan polje i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum i priključnih graničnih dionica

7785 pregleda 10 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Nerealizovanih 2,95 miliona eura dobiti Monteputa za 2021. i prošlu godinu biće preusmjereno za izradu projektne dokumentacije i administrativno-tehničke poslove za autoputeve i brze saobraćajnice i Košarkaškom klubu Budućnost, odlučeno je na sjednici Vlade.

Kako je saopšteno, 2,45 miliona eura dobiti Monteputa raspodjeljuju se kompaniji za izradu projektne dokumentacije za Jadransko-jonski autoput, kao i administrativno-tehničke poslove za auto-puteve i brze saobraćajnice.

Preostalih 500 hiljada eura biće uplaćeno za doprinos razvoju sporta, kao sponzorstvo Košarkaškom klubu Budućnost iz Podgorice.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M3 na lokaciji Šćepan polje i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum i priključnih graničnih dionica.

Iz Vlade su podsjetili da su sporazumom, koji je potpisan u Kranju 5. jula 2021. godine, definisani osnovni principi saradnje strana potpisnica u cilju uspješne realizacije projekta i u što kraćem roku, kako bi se doprinijelo unapređenju saobraćajne povezanosti i iskoristile mogućnosti koje pruža Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Kako su kazali, za finansiranje ovog projekta, prema preliminarnim procjenama, potrebno je oko 2,5 miliona eura.

"Svaka strana snosi po 50 odsto ukupnih troškova, s tendencijom da se odgovarajuća bespovratna sredstva obezbijede iz dostupnih EU fondova“, navodi se u saopšenju.

Na današnjoj sjednici je utvrđen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Bojane/Bune.

Sporazum je potpisan u Podgorici 27. februara, na zajedničkoj sjednici vlada dviju država.

U diskusiji je istaknuto da je cilj ovog projekta unapređenje saobraćajne veze između Crne Gore i Albanije stvaranjem uslova za maksimalno korišćenje prirodnih i kulturnih potencijala, kao i jačanje ekonomskog i društvenog razvoja regiona.

Bonus video: