Vlasnici će moći samostalno prodavati nekretnine, nema rasta cijena zbog donošenja zakona

Udruženje agencija za nekretnine CG

35632 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Udruženje agencija za nekretnine CG
Foto: Udruženje agencija za nekretnine CG

Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti regulisaće tržište nekretnina u dijelu koji se odnosi na posredovanje . U prethodnom periodu je održana javna rasprava tako da u toku 2024. godine možemo očekivati njegovo usvajanje. Komparativna analiza je pokazala da u većini evropskih zemalja i regiona postoje slični zakoni koji se odnose na posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti. Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU ima obavezu da uskladi svoje zakone sa evropskim i poštuje EU direktive pri izradi istih .

U prethodnom periodu je poslije objave izvještaja o javnoj raspravi na nacrt Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koji je objavilo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma bilo slučajeva pogrešnog tumačenja jedne od primjedbi na Nacrt Zakona od strane novinara i zainteresovane javnosti . Prilikom izrade nacrta zakona poštovani su drugi zakoni kao što su Zakon o svojinsko pravnim odnosima i Zakon o obligacionim odnosima . Vlasnici će kao i do sada moći samostalno da prodaju svoje nekretnine ili da ukoliko to žele koriste usluge agencija za nekretnine. Cijene nekretnina diktira ponuda i potražnja na tržištu nekretnina, a ne Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Tržište nekretnina u Crnoj Gori je neuređeno, veliki broj posrednika posluje nelegalno , država godišnje gubi milione eura, kupci i prodavci su nedovoljno zaštićeni, a agencije za nekretnine imaju problem nelojalne konkurencije u poslu kojim se bave.

Zakon uvodi registar posrednika koji će biti javno dostupan, stručni ispit za agente kao provjeru nivoa profesionalne osposobljenosti za obavljanje poslova posredovanja , osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da pričini prilikom posredovanja , depozitni račun za agencije , obavezu obavljanja djelatnosti u odgovarajućem kancelarijskom prostoru, ugovor o posredovanju, evidenciju posredovanja, zabranjuje oglašavanje nekretnina posrednicima bez navođenja registarskog broja i licence

Zakon za cilj ima uređenje tržišta, veći stepen zaštite kupaca i prodavaca, eliminisanje nelegalnog posredovanja, smanjenje sive ekonomije te benefite po budžet Crne Gore kao i povećanje kvaliteta usluge posrednika i jačanje konkurentnosti. Usvajanje Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti će uvesti red na tržištu nekretnina jer je to pokazala praksa u zemljama u kojima se primjenjuje.

Grupacija za trgovinu nekretninama Privredne komore Crne Gore i Udruženje agencija za nekretnine Crne Gore će i poslije donošenja zakona nastaviti sa radom na afirmaciji profesije posrednika u prometu nekretnina i povećanju kvaliteta naših usluga kroz edukaciju i licenciranje agenata, zaštitu učesnika u prometu nekretnina, legalnom poslovanju i jednakim tržišnim uslovima za sve koji se bave posredovanjem.

Veselin Dragaš