Otkup meda dostigao pet tona

Centar za razvoj pčelarstva “Kuća meda” očekuje pozitivno poslovanje u 2023. godini

15886 pregleda 7 komentar(a)
Počeli sa radom 2016. godine: Radulović, Foto: Kuća meda
Počeli sa radom 2016. godine: Radulović, Foto: Kuća meda

Centar za razvoj pčelarstva “Kuća meda”, zajednički projekat Ministarstva poljoprivrede (MPŠV) i Saveza pčelarskih organizacija, godišnje otkupi oko pet tona meda, preradi 20 tona pčelinjeg voska, proizvodi prihranu za pčele, a distribuciju svog “Crnogorskog meda” obavlja preko dva trgovačka lanca.

To je “Vijestima” kazao direktor Vladimir Radulović, koji je naglasio da je ta državna firma 2022. završila sa dobiti od gotovo šest hiljada eura, te da očekuju dobit i na kraju 2023.godine.

“Kuće meda” u Danilovgradu otvorena 2016. godine, a Vlada je u izgradnju uložila oko pola miliona eura. Služi za proizvodnju hrane za pčele, preradu sirovog pčelinjeg voska, otkup i pakovanje meda, prodaju opreme za pčelare i razvoj te privredne grane.

Radulović je kazao da su 2023. godine med otkupili od 15 pčelara, po cijeni od devet eura po kilogramu. Dodao je da otkup organizuju isključivo od crnogorskih pčelara koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, te da u ponudi imaju hranu za pčele, otkupljeni “Crnogorski med”, pčelarsku opremu, košnice, okvire...

“Med otkupljujemo u okviru javnih poziva koje objavljujemo preko naše viber grupe. Godišnje otkupimo oko pet tona”, naglasio je on.

Radulović je pojasnio da proizvode invertni sirup i pogače (hrana za pčele), prerađuju sirovi pčelinji vosak, prodaju proizvode od meda... Dodao je da godišnje prerade gotovo 20 tona voska, po cijeni euro za kilogram, od čega 50 odsto subvencioniše MPŠV, a ostatak pčelari.

On je istakao i da su na početku imali i dostavu na teritoriji države, ali su zbog malog broja porudžbina i velikih troškova tu uslugu ugasili, pa se sada oslanjaju na prodaju u “Kući meda” i distribuciju putem velikih trgovačkih lanaca. Naglasio je da 70 odsto distribuiraju preko kompanije “Voli”, a ostatak preko tgovačkog lanca “Aroma”.

Prema podacima o poslovanju za 2022.godinu koje je dostavio Radulović, rod meda je bio slabiji pa je i ponuda “Kuće meda” bila mala.

On je naglasio da su ipak ostvarili neto plus na kraju te godine, u iznosu od 5.870 eura.

“Ovu godinu ćemo takođe završiti sa dobitkom”, tvrdi Radulović.

U izvještaju o finansijskom poslovanju za 2022. godinu, piše da je bilo i negodovanja pčelara zbog otkupne cijene koju je “Kuća meda” nudila, ali se u objašnjenju navodi da u strukturu troškova pakovanja ulaze i druge stavke, pa se proizvođačka cijena formira na 13 eura. Navodi se da “Kuća meda” glavnom distributeru prodaje med za 14,5 eura po kilogramu, čime je zarada firme oko 1,5 eura ali i da u taj iznos ne ulazi trošak plata zaposlenih.

Osim toga, navodi se da je problematičan bio i pokušaj širenja tržišta kroz pakovanje meda u PVC kesice, jer je konkurencija nudila slična pakovanja po cijeni od deset centi, dok je proizvođačka cijena “Crnogorskog meda” bila 0,3 eura.

Piše i da su pčelari imali prigovore na proizvedeni invertni sirup, odnosno na njegovu kristalizaciju. U dokumentu se navodi da su se obraćali raznim adresama kako bi se problem otklonio, a sirup bio stabilan na različitim temperaturama, te da su tokom 2022. proizveli 72 tone sirupa.

Prema dokumentu, proizveli su i 50 tona pogača koje služe za dohranu pčela. To su, kako se navodi, postigli zbog Ministarstva poljoprivrede koje je krajem te godine opredijelilo subvencije pčelarima za nabavku hrane za pčele.

Dodaje se i da je “Kuća meda” 2022. godine preradila oko 14 tona sirovog voska.

Registrovano 2.500 pčelara

Savez pčelara trenutno ima oko 2.500 članova, što je značajno uvećanje u odnosu na prije deset godina kada ih je bilo hiljadu, kazao je Radulović.

On je naglasio da je pčelarstvo vjerovatno najviše rastuća grana poljoprivrede.

“Prije deset godina smo imali oko 40 hiljada košnica, a sada imamo oko 80 hiljada”, dodao je Radulović.

Bonus video: