Solar gradnja: Neadekvatna izjava Mujovića, broj radnika smanjen za više od 150

Iz Solar gradnje kazali da su u toj kompaniji ostali "svi oni koji su ispunili vrlo zahtjevne kriterijume za rad"

16427 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izjava ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, koja ide u pravcu da je potrebno smanjiti broj zaposlenih u kompaniji EPCG Solar gradnja je neadekvatna, jer je broj zaposlenih na 31. decembar 2023. već smanjen za više od 150 radnika, saopštila je ta kompanija.

Time je, kako su naveli, sanacioni plan koji je usvojen na petoj sjednici Odbora direktora Solar gradnje 20. juna 2023. u potpunosti ispoštovan, kao i da su u Solar gradnji su ostali "svi oni koji su ispunili vrlo zahtjevne kriterijume za rad".

Poručuju i da će Solar gradnja biti ključni faktor u energetskoj tranziciji u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

Saopštenje prenosimo integralno:

"Povodom iznesenih tvrdnji koje su se pojavile u dnevniku TV Vijesti, EPCG Solar gradnja nije odmah željela da reaguje, prvenstveno jer smo zakazali sastanak sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem. Danas 09.01.2024. godine održan je sastanak sa ministrom energetike i rudarstva gdinom Mujovićem. Na predlog ministra sastanku je prisustvovao Ljubiša Đurković iz EPCG, istom sastanku je prisustvovao Milutin Marojević kao koordinator za tehničke poslove i izvršna direktorica Valerija Saveljić.

"Ministra smo upoznali sa usvojenim sanacionim planom od strane odbora direktora, koji podrazumjeva da se izvrši sistematizacija radnih mjesta, reorganizacija rada, pa samim tim možemo reći da izjava ministra Mujovića koja ide u pravcu da je potrebno smanjiti broj zaposlenih je očigledno neadekvatna, jer je broj zaposlenih na datum 31.12.2023. već smanjen za preko 150 radnika i time je sanacioni plan koji je usvojen na petoj sjednici OD Solar gradnje 20.06.2023. godine u potpunosti ispoštovan. Naglašavamo da je smanjenje broja radnika odrađeno na visoko profesionalan način, formiranjem stručne komisije, koja je izvršila rangiranje i ocjenu rada svih zaposlenih i na osnovu toga u Solar gradnji su ostali svi oni koji su ispunili vrlo zahtjevne kriterijume za rad.

"Nadalje, želimo da kažemo da izvršna direktorica Valerija Saveljić je shodno zatečenom stanju iznijela niz predloga koji će dovesti do toga da EPCG SG u narednom periodu uđe u zonu profitabilnosti, a za tako nešto po njenom mišljenju potrebno je da EPCG kao majka firma obezbijedi materijal i opremu za ugradnju fotonaponskih sistema, kako se ne bi desio prazan hod kakav je bio u drugoj polovini 2023. godine.

"Prema gore navedenom, ističemo da je dolaskom gdina Zorana Šljukića na mjesto vd izvršnog direktora, situacija na relaciji ECG SG i EPCG počela znatno da se popravlja, prije svega jer je Šljukić predložio već u prvoj nedelji svog rada da se osnuje mješovita komisija, koja bi za cilj imala praćenje toka javnih nabavki i obezbjeđivanje optimalnih zaliha opreme i materijala za ugradnju fotonaponskih sistema.

"U cilju potpunog informisanja javnosti, sadašnje rukovodstvo želi da naglasi, da je Solar gradnja osnovana sa samo 100.000 eura osnivačkog kapitala, sa prevelikim brojem zaposlenih, bez biznis plana koji je svakako jedna od prvih stavki koju je trebalo uraditi zbog normalnog funkcionisanja i opstanka firme.

"Nakon stupanja na dužnost novog rukovodstva na čelu sa izvršnom direktoricom Valerijom Saveljić od 3.10.2023. godine krenulo se u korenite promjene , koje podrazumevaju kako smo već rekli, sistematizaciju radnih mjesta, reorganizaciju, uvođenje discipline u radu, jednom riječju potpunim zaokretom u funkcionisanju u odnosu na raniji period. Menadžment sa izvršnom direktoricom je posjetio region i kompanije koji se bave sličnom djelatošću, što je dovelo do razmjene iskustava i svakako do kontakata koji će EPCG SG biti od koristi. Naročito se to odnosi na relacije koje su uspostavljene sa Infiniti grupom (firma Kaldera), gdje se razgovaralo da EPCG SG bude njihov podizvođač na realizaciji sličnih projekata iz oblasti elektro-energetike.

"Menadžment EPCG SG zajedno sa izvršnom direktoricom je formirao kolegijum menadžmenta, koji zasjeda svakodnevno i koji je do sada odradio veliki dio posla oko reorganizacije unutar postojećih poslovnih pozicija. Takođe potpisan je ugovor sa eksternom revizijom o reviziji poslovanja od osnivanja kompanije 27.09.2021. do 30.09.2023. godine, za 2021. godinu firma je dobila mišljenje sa rezervom, dok za 2022. firma ima negativno mišljenje a revizorski izvještaj za 2023. godinu nam još nije dostavljen. Na osnovu revizija za 2021, 2022. i 2023. godinu ćemo nastojati ispravimo nepravilnosti koje su se pojavljivale u prethodnom periodu, kako bi u budućnosti već pomenuti revizorski izvještaji bili sa pozitivnom ocjenom , što bi svakako pokazalo opravdanost postojanja EPCG SG. Izrada novog Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta je još jedan akt na kojem novo rukovodstvo radi. Urađena su i poslata akta ka Odboru direktora EPCG, predlog krovnog sporazuma o saradnji, kao prethodnica potpisivanju ugovora o PTS sa pripadajućim inoviranim cjenovnikom. Novo rukovodstvo takođe je poslalo zahtjev za konverziju dosadašnjih pozajmica odnosno potraživanja EPCG u kapital društva EPCG SG. Potpisan je i ugovor sa EPCG o poslovno tehničkoj saradnji na realizaciji projekta Solari 5000+ za fizička i pravna lica. Formirana je i radna grupa koja je zadužena za kompletne poslove koordinacije i praćenja renoviranja poslovne zgrade EPCG SG u Željezari.

"Na kraju, želimo da istaknemo da je izvršna direktorica Valerija Saveljić na današnjem sastanku sa ministrom Mujovićem rekla da garantuje uspješno poslovanje firme ukoliko EPCG kao osnivač bude ispunio naše zahtjeve, odnosno ukoliko podrže naša rešenja za sve probleme koje smo od 3.10.2023. pa do danas dijagnostikovali", zaključuje se u saopštenju.

Služba za informisanje EPCG Solar gradnje naknadno je saopštila da upotreba riječi "neadekvatno" u prethodnom saopštenju nije imala za cilj diskreditaciju Mujovića.

"Nadamo se da će saradnja između ministarstava i Epcg SG i u budućnosti biti na visokom nivou, kako bi zajedničkim snagama unaprijedili energetski sektor u Crnoj Gori", naveli su.

Bonus video: