Božović dodijelio novi milionski posao

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva potpisao da najveći infrastrukturni projekat za ovu godinu, gradnja saobraćajnice na lokalitetu Šipkov krš vrijedan dva miliona eura, pripadne budvanskoj kompaniji “Tara gradnja”

39685 pregleda 82 reakcija 38 komentar(a)
Detalj iz uvale Pržno, Foto: Vuk Lajović
Detalj iz uvale Pržno, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović, na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, donio je uoči Nove godine odluku da izvođenje radova na jednom od najvećih infrastrukturnih projekta za ovu godinu - gradnju saobraćajnica na lokalitetu Šipkov krš nadomak Pržna vrijedan dva miliona eura, dodijeli budvanskoj kompaniji “Tara gradnja”.

Time je Božović, za šta mu svih prethodnih devet mjeseci daje zeleno svjetlo Viši sud u Podgorici, nastavio sa donošenjem ključnih investicionih odluka kojima se milionske svote iz gradske kase opredjeljuju za projekte.

Programom uređenja prostora Budve za ovu godinu od ukupno 17 miliona eura, jedna od najvećih investicija je gradnja četiri ulice ua naselju Šipkov krš, za šta će biti iz gradske kase dato dva miliona eura. Kako piše u programu, riječ je o izgradnji saobraćajnica S-2, S-3, S-4, S-5 u okviru Detaljnog urbanističkog plana “Šipkov krš”.

“U toku 2023. završena je procedura javne nabavke za odabir izvođača radova za izgradnju pomenutih saobraćajnica. Navedene ulice prostiru se kroz naselje sa desne strane magistrale od Kamenova do Pržna i povezuju ovo područje sa Jadranskom magistralom”, navodi se u programu koji je uoči Nove godine izglasao budvanski parlament.

Božović je potpisao odluku kojom je ponudu “Tara gradnje”, koja je ujedno bila i jedina pristigla na tender, ocijenio najpovoljnijom.

Milo Božović
Milo Božovićfoto: Boris Pejović

“Tara gradnja” podnijela ja zajedničku ponudu sa podugovaračima, firmama “Navstar 7” DOO Nikšić, te budvanskim firmama “Oliver ing”, “Electro team” i “Carat”.

Procijenjena vrijednost te javne nabavke bez uračunatog PDV-a je 1,6 miliona eura, dok je ponuda “Tara gradnja” sa podugovaračima iznosila 1.572.278 eura bez PDV-a.

Kako piše u odluci, svih pet privrednih subjekata i njihovi izvršni direktori nijesu osuđeni pravosnažnom presudom za neko krivično djelo, a takođe su se izjasnili da su izmirili sve svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Međutim, firma “Electro team”, jedan od podugovarača pod sumnjom je podgoričkog Osnovnog tužilaštva za utaju poreza.

Naime, početkom avgusta, kako su tada mediji objavili, Odjeljenje bezbjednosti Podgorica je, u saradnji sa Upravom prihoda i carina, podgoričkom ODT-u podnijelo krivičnu prijavu protiv šest fizičkih i tri pravna lica, zbog sumnje da je su počinili krivično djelo - utaja poreza i doprinosa i tako pričinili štetu državnom budžetu od skoro milion eura, a među njima je bila i Jelena Milović, ovlašćeno lice u pravnom licu Electro team.

“Ova lica se sumnjiče da su izvršila krivično djelo utaja poreza i doprinos, te na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist i pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza od 972.350 eura. Sumnja se da su M.B. (43), D. B. (34) i O. Š. (54), ovlašćena lica u pravnom licu ‘Monte kvant’ d.o.o i J.M.(42) ovlašćeno lice u pravnom licu ‘Electro team’ d.o.o., počinila krivično djelo koje im se stavljaju na teret, na način što su u periodu od 2018. do 2021. godine, primili fakture koje su izdate od pravnog lica ‘PPS’ d.o.o. u ukupnom iznosu od 2.880.905 eura i proknjižili ih u svom knjigovodstvu”, saopšteno je tada iz policije.

Po tom osnovu su, dodaju, izvršili prenos novca na žiro račun firme “PPS” u iznosu od 2.205.762 eura, a sve po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

“Navedeni novac je nakon podizanja sa žiro-računa pomenutog pravnog lica po osnovu navodnih materijalnih troškova R. G. vraćao u gotovini uplatiocima, umanjen za proviziju koju je uzimao za učinjene usluge”, saopšteno je tada.

Podsjećamo, Božović je uoči Nove godine potpisao i odluku o ustupanju radova podgoričkoj kompaniji “Bemax”, biznismena Ranka Ubovića i firmi “BB Solar” Blaža Đukanovića na rekonstrukciju glavnih gradskih ulica i pretvaranje u bulevare - Mediteranske i Ulice 22. novembar, projekat vrijedna tri miliona eura.

Bonus video: