Raspisan oglas za izbor operatera za unos podataka sa popisa

Preliminarni rezultati biće objavljeni 25. januara

7945 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od pres konferencija Monstata, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od pres konferencija Monstata, Foto: Boris Pejović

Uprava za statistiku (Monstat) je saopštila da je raspisan javni oglas za izbor operatera za unos podataka prikupljenih Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini.

"Oglasom se predviđaju uslovi za odabir prijavljenih kandidata i to da je državljanin Crne Gore, da je punoljetno lice sa najmanje završenom četvorogodišnjom srednjom školom, kao i da je lice nezaposleno ili je student. Prednost pri odabiru imaće lice koje ima iskustvo u popisu ili iskustvo u sprovođenju statističkog istraživanja", navodi Monstat.

Zainteresovani kandidati, kako se navodi, detalje u vezi sa oglasom mogu preuzeti sa sajta Monstata.

Dodaju i da je jedino Uprava za statistiku nadležna institucija za objavu rezultata popisa, shodno zakonu o popisu.

"U tom smislu javnost je već informisana da će preliminarni razultati popisa biti objavljeni 25. januara 2024. godine. Objave podataka popisa od strane bilo koje druge organizacije, pojedinca ili medija predstavljaju dezinformisanje javnosti i stvaraju konfuziju kod korisnika. Stoga, molimo sve zainteresovane aktere u ovom procesu da se suzdrže od objave bilo kakvih podataka popisa ukoliko njihov izvor nije Uprava za statistiku. Uz zahvalnost na dosadašnjem objektivnom izvještavanju, nadamo se razumijevanju i strpljenju u narednim fazama ove statističke akcije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: