Franović: Završio sam FON kao prvi u generaciji, ja sam inženjer

Statut Luke Bar predviđa da izvršni direktor mora imati završen fakultet pravnih, ekonomskih ili tehničkih nauka
465 pregleda 34 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Radomir Petrić
Zarija Franović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 11.08.2017. 14:08h

Nakon što je prošle sedmice na predlog Vlade izabran novi izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović, pojavila se dilema da li on ispunjava uslove jer statut te kompanije predviđa da njen direktor mora imati završen fakultet pravnih, ekonomskih ili tehničkih nauka, a Franović je završio Fakultet organizacionih nauka.

Franović za juče “Vijesti“ kazao da je njegova školska sprema u potpunosti usklađeno sa Statutom kompanije, koji predviđa da izvršni direktor mora posjedovati završen VII stepen stručne spreme iz oblasti pravnih, ekonomskih ili tehničkih nauka.

Franović je istakao da je diplomirao na beogradskom Fakultetu organizacionih nauka (FON), Univerziteta Beograd, koji, kako tvrdi, spada u domen tehničkih nauka.

“Ja sam diplomirani inženjer organizacije rada-tehnički menadžment, ranije se to zvalo organizaciono poslovni smjer. Završio sam FON kao prvi u generaciji, a diplomski rad, za koji sam dobio ocjenu 10, za temu je imao organizaciju rada i poslovanja namjenske industrije INPA Zemun”, kazao je Franović.

On je dodao da je magistrirao 4. juna 2010. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, „na vrlo značajnoj temi Kontrola izvršenja državnog budžeta“.

“Kao poslanik (DPS) u parlamentu Crne Gore, punih 10 i po godina besprekidno sam se bavio upravo ovim pitanjima, a to vrijeme bio predsjednik ili zamjenik predsjednika Odbora za finansije, ekonomiju i budžet. Bio sam od početka i učesnik procesa formiranja Državne revizorske institucije (DRI), koja je sada ustavotvorna kategorija. Magistarski rad sam branio, i dobio ocjenu 10, pred komisijom u kojoj su bili mentori profesori Goranović, Radović, Božo Mihailović, a u komisiji su bili i profesorice Glišević i Gordana Pavlović Jeknić”, naveo je Franović.

FON je osnovan 4. novembra 1971. godine i dio je beogradskog Univerziteta. Prema podacima sa sajta FON-a predstavlja “obrazovno-naučnu ustanovu u oblasti organizacionih, informatičkih, kvantitativnih i menadžment nauka, koja, u okviru svoje matične djelatnosti obavlja osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije, razne vrste inovacija znanja, stručnog usavršavanja i treninga i naučnoistraživački i stručni rad u navedenim oblastima”.

Bonus video: