Zvrko: Donijeti kriterijume o subvencionisanju računa za potrošenu električnu energiju

„To će obezbijediti da građani nekih opština, kao na primjer Bijelog Polja, ne budu stavljeni u diskriminatorni položaj“, rekao je funkcioner DPS-a

2012 pregleda 9 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Elektroprivreda (EPCG) i Vlada trebalo bi da donesu jasne kriterijume, zasnovane na činjenicama, o subvencionisanju računa za potrošenu električnu energiju u zimskom periodu, saopštio je član Glavnog odbora i kandidat za potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Elvir Zvrko.

„To će obezbijediti da građani nekih opština, kao na primjer Bijelog Polja, ne budu stavljeni u diskriminatorni položaj“, naveo je Zvrko u saopštenju.

On je ocijenio da je odluka EPCG da se subvencionišu računi za struju građanima Pljevalja opravdana, u cilju smanjenja zagađenja vazduha, ali da je potrebno istu preispitati i korigovati.

„Evidentno je da su i građani u drugim gradovima Crne Gore ugroženi zbog lošeg kvaliteta vazduha i ne treba ih stavljati u podređeni položaj“, smatra Zvrko.

On je poručio da zagađenje vazduha predstavlja veliki zdravstveni problem, jer se procjenjuje da izaziva preko četiri miliona prijevremenih smrti širom svijeta.

„Procjenjuje se da u Crnoj Gori godišnje umire preko hiljadu ljudi zbog zagađenog vazduha, najviše zbog izloženosti česticama PM 2,5, zatim NO2 i prizemnom ozonu“, rekao je Zvrko.

Najlošiji kvalitet vazduha u Crnoj Gori je u Pljevljima, Bijelom Polju, Podgorici i Nikšiću.

„Crna Gora je identifikovala kvalitet vazduha kao prioritet za dobrobit svog stanovništva i prirode 2015. godine. S obzirom na to da se teško odričemo upotrebe fosilnih goriva, problem zagađenja vazduha nije jednostavno riješiti“, zaključio je Zvrko.

Bonus video: