Kolašin: Pojačane kontrole tržišne inspekcije za 6.300 eura kazni

Inspekcija demantuje privrednike da su se bespotrebno “okomili” na Kolašin

3304 pregleda 2 komentar(a)
Samo jedan inspektor za cijelu opštinu: Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Samo jedan inspektor za cijelu opštinu: Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Kontrola tržišne inspekcije tokom dva januarska dana u Kolašinu rezultirala je 21 prekršajnim nalogom u ukupnom iznosu od 6.300 eura, kazali su “Vijestima” u Upravi za inspekcijske poslove.

Više vlasnika trgovinskih i ugostiteljskih objekata kontaktirali su “Vijesti”, tvrdeći da su se “inspektori iz drugih opština okomili na Kolašin”. Vlasnici radnji kažu da su kazne pisane i zbog “zanemarljivih propusta”, te da su “inspektori cjepidlačili”. Podsjećaju da je Kolašin sedmicama prazan zbog otkazivanja rezervacije turista, usljed nedostatka snijega...

Međutim, iz Uprave objašnjavaju da odsjek za tržišnu inspekciju sprovodi redovne aktivnosti, u skladu sa utvrđenim planom rada u svim opštinama Crne Gore. Kontrole se sprovode, kako tvrde, u skladu sa propisima koji se odnose na oblast unutrašnje trgovine, zaštite potrošača, prava intelektualne svojine i bezbjednosti proizvoda.

Podsjećaju da je u toku realizacija plana pojačanog nadzora tokom zimske turističke sezone, što podrazumijeva povećan broj inspektora i veći broj nadzora u zimskim turističkim centrima u svim opštinama gdje se, kako kažu, očekuje veći priliv turista, te samim tim i povećane aktivnosti u svim privrednim granama.

“U periodu od 1. do 30. januara tekuće godine obavljena je 21 kontrola, utvrđeno 11 nepravilnosti, izdato 11 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdat 21 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 6.300 eura. Utvrđene nepravilnosti su se odnosile na pogrešnu primjenu Zakona o unutrašnjoj trgovini i Zakona o zaštiti potrošača i to u dijelu vođenja evidencija o nabavci i prodaji robe, kao i na neisticanje cijena na propisan način”, kazali su u Upravi za inspekcijske poslove.

Prema njihovim riječima, inspektor u Kolašinu u januaru je koristio pravo na godišnji odmor, pa su “u cilju sprovođenja pojačanog nadzora tokom zimske turističke sezone, samo tokom dva dva dana izvršene pojačane kontrole”. Njih su obavljali tržišni inspektori iz drugih opština.

U kolašinskoj opštini obavlja poslove samo jedan inspektor, koji je ujedno zadužen i za opštinu Mojkovac. Tokom decembra, inspektor je, kažu u Upravi, sproveo 24 inspekcijska nadzora. Utvrđena je jedna nepravilnost koja se odnosila na nedostupnost evidencije o nabavci i prodaji robe nadležnim inspekcijskim organima u toku kontrole u poslovnom prostoru u kome je obavljena kontrola. Za utvrđenu nepravilnost donijeto je rješenje o otklanjanju nepravilnosti i izdata su dva prekršajna naloga u iznosu od 600 eura.

Turistička inspekcija, koja takođe učestvuje u pojačanom inspekcijskom nadzoru tokom zimske turističke sezone, u Kolašinu je obavila 59 inspekcijskih nadzora, pri čemu je izdato devet prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 2.250 eura.

Nepravilnosti koje su zateknute na terenu, objašnjavaju u Upravi, ticale su se neisticanja table sa oznakom kategorije na ulazu ugostiteljskog objekta, kao i konzumiranje duvanskih proizvoda unutar objekta.

Podsjećaju i da je tržišna inspekcija samo jedna od pet inspekcija koje učestvuju u pojačanom inspekcijskom nadzoru, kako tokom zimske, tako i tokom ljetnje turističke sezone.

Bonus video: