"Kompas" spaja Budvu i Dubrovnik

Riječ je o komercijalnom prevozu tokom ljetnje turističke sezone Iz Ministarstva saobraćaja kažu da će Luka Budva i Morsko dobro dobijati naknade

36979 pregleda 224 reakcija 16 komentar(a)
Jedan od katamarana “Kompasa”, Foto: Youtube Kompas
Jedan od katamarana “Kompasa”, Foto: Youtube Kompas

Budva će ovog ljeta sa Dubrovnikom biti povezana pomorskim putem jer će biti uspostavljena brodarska linija između dva grada, kojom će upravljati kompanija “Kompas” iz Hrvatske.

Obaveza Crne Gore u ovom poslu biće da obezbijedi sve uslove kako bi se prihvatanje i kontola putnika, uplovljavanje i isplovljavanje brodova iz ovog primorskog grada, obavljalo bez problema.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Mnistarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) kojim rukovodi Filip Radulović.

Iz MSP-a su pojasnili da je riječ o komercijalnoj liniji, pokrenutoj na inicijativu hrvatske firme, pa država neće moći da utiče na cijenu karte na ovoj dionici. Linija će biti sezonskog tipa, odnosno u ljetnoj sezoni.

Prema sajtu kompanije, “Kompas” je međunarodna firma za putovanja koja je sa radom počela 1951. godine. Od 1991. posluje kao akcionarsko društvo i čini ga ukupno 16 kompanija, a bave se putovanjima širom Evrope, posebno u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Austriji, Mađarskoj...

Iz MSP-a su kazali da je plan kompanije “Kompas” da ova linija bude sezonskog tipa i da bude aktivna od maja do oktobra. Naglasili su da projekat neće biti operativan u maju ove godine, jer je neophodno stvoriti odgovarajuće uslove na obje strane. “Vijesti” su prvobitno pitale i hoće li se za ovaj posao raspisivati tenderi ili koristiti trajekti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ali je pojašnjeno da se radi o privatnoj firmi koja će organizovati sve operativne aktivnosti, uključujući katamarane (manje do srednje veliličine dvotrupni brod) kojima će se putnici voziti.

Bez prevoza vozila

“Isključivo će se prevoziti putnici i njihovog prtljaga, ne i vozila. Tender se u ovom slučaju ne raspisuje jer je u pitanju međunarodna plovidba, koja je slobodna i ne podliježe režimu koncesije. Cijenimo da će i brodar nastojati da cijena bude atraktivna u mjeri u kojoj će garantovati adekvatan broj putnika, odnosno isplativost same linije”, istakli su iz MSP-a.

Prema sajtu za putovanja, jednodnevna karta jednim od brodova “Kompasa” od hrvatskog Poreča do Venecije košta 85 eura, dok je cijena za djecu 42,5 eura. Ova linija u komšijskoj Hrvatskoj je takođe sezonskog karakera, pa vožnje počinju krajem aprila.

Iz MSP su kazali da je na državi da obezbijedi normativno-pravne i tehničke uslove za prihvatanje i kontrolu putnika tokom saobraćanja ovih brodova u Luci Budva. Pojasnili su i da ne postoji potreba za značajnijom saradnjom Hrvatske i Crne Gore jer se ne radi o bilateralnom projektu, te da će “Kompas” odgovoriti na zahtjeve obje pomorske administracije.

Ako bude potrebe za saradnjom, iz MSP tvrde da će to i učiniti jer domaći pomorski sektor već ima dobru saradnju sa tom državom.

Među benefitima ove linije, naveli su da će se rasteretiti putna infrastruktura, biće brže granične kontrole tokom ljeta, promovisaće se pomorski saobraćaj kao ekološki prihvatljiviji vid transporta, uvećaće se prihodi od gostiju koji na ovaj način dođu u Budvu...

Iz MSP su pojasnili i da nije bilo potrebe za izradom ekonomske ili analize isplativosti jer država ne obavlja prevoz, a kompletan rizik isplativosti ove linije snosi brodar. Naglasili su da će država, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Luka Budva, dobijati naknade od prevoza na ovoj liniji.

Naglasili su da je uspostavljanje brodarske linije razmatrali na inicijativu koju je pokrenuo “Kompas”. Zatim su, kako su naveli, sa Morskim dobrom i Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, preduzeli dalje administativne korake radi realizacije projekta.

Dovoljno radnika da ne bude gužve na granici

Iz MSP kažu da već rade na izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke određene prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Istakli su da se time stvara pravni osnov da se i u lukama nautičkog turizma može vršiti prihvat putničkih brodova, pod uslovom da su ispunjeni uslovi po Uredbi i propisanim zakonima.

“Izmjene Uredbe imaju svoj razvojni karakter na način što omogućavaju i drugim lukama nautičkog turizma da investiraju u posebni dio luke namijenjen isključivo za putničke usluge, kako bi, u konačnom, ove luke mogle da zakonito prihvataju i opslužuju manje putničke brodove i kruzere. Dakle, postojeće luke nautičkog turizma će imati tu opciju, odnosno razvojnu mogućnost, ali ne i obavezu da pružaju putničke usluge”, istakli su iz MSP.

Na taj način će se, kako kažu, unaprijediti i turistička ponuda Crne Gore, povezati sa zemljama i van okruženja i stvoriti dodatni prihodi za budžet.

Upitani o kontrolama za putnike i carinjenju s obzirom da će biti prelazaka državnih granica, iz MSP su naveli da je Luka Budva, odlukom Vlade, već određena za luku otvorenu za međunarodni saobraćaj, što znači da ima granični prelaz.

Istakli su i da će radi povećanog prometa putnika nakon uspostavljanja linije do Dubrovnika, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom carina i Lučkom kapetanijom, obezbijediti dovoljan broj službenika kako ne bi došlo do zastoja tokom graničnih kontrola i sprovođenja procedura.

Dodali su i da će se kroz izmjene Uredbe napraviti prvi korak ka optimizaciji pomorskog saobraćaja u Bokokotorskom zalivu, jer s aspekta održivog razvoja preveliki broj brodova u tom zalivu potencijalno ima negativne efekte na određene djelove životne sredine, posebno na biodiverzitet mora.

Bonus video: