Odžić: Fokusirati se na realni rast plata u privatnom sektoru

Rast plata u privatnom sektoru doprinijeće i potražnji za zaposlenjem u tom sektoru, što bi umnogome smanjilo problem sa radnom snagom, ali i zaustavilo odlazak mladih iz zemlje, kazao je zamjenik predsjednika SDP-a

3776 pregleda 9 komentar(a)
Odžić, Foto: SDP
Odžić, Foto: SDP

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić kazao je da je neophodno fokusirati se na realni rast plata u privatnom sektoru, ali da država uradi sve da teret ne pada na račun poslodavaca, već da se smanjenjem nameta prema poslodavcima ostavi prostor za rast plata.

Rast plata u privatnom sektoru doprinijeće i potražnji za zaposlenjem u tom sektoru, što bi umnogome smanjilo problem sa radnom snagom, ali i zaustavilo odlazak mladih iz zemlje, kazao je on.

"Podaci Fidelity consultinga o prosječnim platama u privatnom i javnom sektoru predstavljaju svojevrstan paradoks crnogorskog tržišta rada. Naime podaci pokazuju da je u 2022.godini prosječna plata bila za 28% veća u odnosu na plate u privatnom sektoru. Više od toga je poražavajuće da su plate u proizvodnji među najnižima. Ovo je i pokazatelj da u državi ne postoji realni sektor, koji je po prirodi stvari ključan za rast i razvoj ekonomije u jednoj zemlji. Nedostatak potražnje za zaposlenjima u privatnom sektoru svakako šteti kvalitetu dostupne radne snage, što se nedvosmisleno odražava i na kvalitet usluga, naročito u sektorima turizma i ugostiteljsva", saopštio je Odžić.

Rekao je da se manjak radne snage u proizvodnji automatski odražava i na manju pokrivenost uvoza izvozom, "što su sve indikatori pada ekonomskog kapaciteta države".

"Država umjesto da reaguje na ove negativne trendove, radi upravo suprotno, od javne uprave pravi poligon za partijska zapošljenja po dubini, nagomilavanje radne snage, uz povećanje plata u javnom sektoru, bez razmišljanja o realnom sektoru. Tome u prilog govori i činjenica da 80 000 zaposlenih radi u javnom sektoru, ne računajući ugovore o djelu koji su u državnom budžetu za 2024. tu godinu planirani u iznosu od preko 20 miliona. Ako uzmemo za prosjek, 700 eura bruto platu u državnom sektoru, jasna je računica da samo po tom osnovu država izdvaja 56 miliona mjesečno i 672 miliona godišnje. Usporedbe radi, druga dionica auto-puta će koštati manje", kazao je Odžić.

Bonus video: