Spajićevi "ključni partneri" bili pod sankcijama Svjetske banke

Svjetska banka 2022. sankcionisala kompaniju u sklopu grupe Bouygues koju je Spajić najavio kao partnera

35308 pregleda 108 reakcija 42 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Nalog X Milojko Spajić
Sa sastanka, Foto: Nalog X Milojko Spajić

Francuska grupacija “Bouygues” koju je premijer Milojko Spajić juče najavio kao jednog od mogućih budućih ključnih partnera Vlade u svom sastavu ima kompaniju kojoj je Svjetska banka (SB) početkom januara 2022. godine uvela uslovne sankcije na godinu zbog kršenja procedura ove međunarodne finansijske ogranizacije u okviru projekta rekonstrukcije aerodorma u Madagaskaru, a koji je finansiran i novcem SB.

Informaciju o ovim sankcijama SB je zvanično objavila u saopštenju 4. januara 2022. godine, u kojem stoji da su sankcije uvedene zbog “neprikladnih sastanaka” predstavnika kompanije “Bouygues Batiment International” sa zvaničnicima Vlade iz Madagaskara.

“Bouygues Batiment International” je dio grupe “Bouygues Construction” koja je dio grupacije “Bouygues”.

Spajić je juče na društvenoj mreži X objavio da se sa sastao sa predstavnicima “Bouyguesa” tokom posjete Francuskoj.

“Sjajne vijesti iz Pariza, ‘Bouygues’, jedna od najvećih francuskih kompanija u oblasti građevinarstva i infrastrukture, trebalo bi da bude, nakon potpisivanja međudržavnog Sporazuma u oblasti gradnje infrastrukture, jedan od ključnih partnera. Nastavili smo razgovore o izgradnji bolnice u Podgorici, a očekujemo potpisivanje Sporazuma Ministarstva zdravlja sa kolegama iz Francuske” objavio je Spajić na ovoj društvernoj mreži.

Na sajtu grupacije “Bouygues”, stoji da je na kraju 2022. godine zapošljavao blizu 200.000 ljudi u 81 državi.

Kako je SB saopštila, sankcije su proizašle iz istrage koju je sprovelo potpredsjedništvo SB za intergritet i koje naglašava napore institucije u promovisanju visokih standarda integriteta u projektima koje finansira Međunarodno finansijska korporacija (International Finance Corporation-IFC) članica SB.

Pojašnjeno je da je ovaj slučaj riješen sporazumima o poravnanju koji su ispregovarani sa više kompanija, te da ovakvi sporazumi i sankcije SB mogu da se iskoriste u promovisanju boljih poslovnih praksi u projektima razvoja privatnog sektora.

Kako je navedeno, ove sankcije znače da će “Bouygues Batiment International” i njena sankcionisana podružnica “Entreprise Internationale de Construction (EIC)” i dalje moći da učestvuju u kvalifikacijama za projekte i operacije koje finansiraju institucije grupacije SB, pod uslovom da ispunjavaju svoje obaveze prema sporazumu o poravnanju.

U saopštenju je tada navedeno da ako se utvrdi da u roku od godinu obaveze iz sporazuma nijesu ispunjene, onda će se ove uslovne sankcije pretvoriti u sankcije potpunog isključenja, a kompanija i njena filijala postati nepodobni za učešće u aktivnostima koje finansira grupacija SB dok se ne ispune uslovi za njihovo ukidanje.

“Vijesti” nisu uspjele da pronađu informaciju, da li su uslovi iz sporazuma o poravnanju ispunjene.

“Projektom, koji podržava IFC, obezbjeđuje djelimično finansiranje projektovanja i razvoja radova na proširenju i renoviranju dva glavna aerodroma na Madagaskaru - međunarodnog aerodroma ‘Ivato’ i aerodroma ‘Fascene’. Prema činjenicama, ‘Bouygues Batiment International’ je bila u dosluhu, tako što je prisustvovala neprikladnim sastancima sa vladinim zvaničnicima, između 4. februara 2015. i 4. maja 2015. godine, tokom tendera za 28-godišnji ugovor o koncesiji za upravljanje aerodromima”, navodi se u saopštenju.

Objašnjeno je da sporazum o poravnanju predviđa skraćeni period sankcija, a kao uslov za oslobađanje od njih “Bouygues Batiment International” se obavezao da će prilagoditi svoj program usklađenosti korporativnog integriteta na nivou cijele grupe kako bi odražavao principe postavljene u smjernicama SB o usklađenosti integriteta.

“Kompanija se složila da implementira i održava program kao dio svog poslovanja u budućnosti, uključujući i EIC. ‘Bouygues Batiment International’ se obavezao da će nastaviti da u potpunosti sarađuje sa potpredsjedništvom grupacije SB za integritet”, navodi se u saopštenju iz 2022. godine.

Bonus video: