Aerodromi za nabavke planiraju 12,9 miliona

Bord direktora Aerodroma Crne Gore usvojio ovogodišnji Plan javnih nabavki, predviđen značajan novac za modernizaciju opreme

5385 pregleda 3 komentar(a)
Kupuju i skener za bezbjednosnu kontrolu putnika (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Kupuju i skener za bezbjednosnu kontrolu putnika (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG) ove će godine u javne nabavke utrošiti ukupno 12,9 miliona eura, od čega je vrijednost tražene robe, usluga i radova 10.735.300 eura, a vrijednost PDV-a 2.219.343 eura.

To je definisano Planom javnih nabavki državne firme za ovu godinu koji je usvojio bord direktora i objavio ga na Centralnom portalu elektronskih javnih nabavki Crne Gore - CEJN.

Aerodromi planiraju da za nabavku raznih roba i materijala potroše ukupno 8.567.570 eura, za radove 1.863.350 eura, dok je za usluge predviđen utrošak od 2.420.5890 eura. Sve cijene uključuju PDV.

ACG, koji su prema preliminarnim podacima poslovnu 2023. završili sa ostatkom dobiti od 9,9 miliona eura, planiraju da u ovoj godini intenzivnije nastave sa procesom modernizacije opreme i tehničkih sredstava i postupnom sanacijom infrastrukture, a što je u manjem obimu započeto lani. Planirana su i značajna ulaganja u projektnu dokumentaciju radi budućeg dugoročnog razvoja crnogorskih aerodroma.

Tako je predviđena nabavka od 605.000 eura sa PDV-om za inoviranje Master plana razvoja aerodroma koji je napravljen 2011. godine i u međuvremenu ga je pregazilo vrijeme i ubrzani razvoj vazdušnog saobraćaja u svijetu.

Što se značajnijih infrastrukturnih radova u vazdušnim lukama tiče, ove godine ACG planiraju da postave dva nova 10kV kablovska napojna voda od trafostanice 110/10 Podgorica 5 do trafostanice 10/0,4 Aerodrom u Golubovcima, kao pilot projekat izgrade mini solarnu elektranu snage 100 kw na zemlji na prostoru aerodroma Podgorica, saniraju parking pozicije za avione broj 3 i 5 na platformi aerodroma Tivat, saniraju krov upravne zgrade tivatske vazdušne luke i sve toalete u Terminalu 1 tivatskog aerodroma, izrade glavni prijekat rekonstrukcije sistema svjetlosnog obilježavanja aerodroma Podgorica, saniraju oštećenja na poletno-sletnoj stazi i formiraju tzv. pretpolja na obje strane piste u Tivtu, te saniraju vatrogasnu stanicu, mehaničarsku radionicu ...

ACG će ove godine kupiti i novi skener za bezbjednosnu kontrolu putnika vrijedan preko 530.000 eura, oprema za kontradiverzione preglede biće obnovljena i nabavkom novog uređaja za otkrivanje tragova eksploziva vrijednim 121.000 eura, te uređajem za drugostepenu kontrolu tečnosti dozvoljene za nošenje u ručnom prtljagu, a koji košta skoro 54.000 eura. Najveće pojedinčano ulaganje ove godine biće kupovina još jednog novog teškog aerodromskog vatrogasnog vozila vrijednog preko milion eura, a biće kupljeno i jedno novo tehničko i jedno komandno vatrogasno vozilo za što će zajedno biti izdvojeno još skoro četvrt miliona eura. Planirana je i nabavka nove vatrogasno-spasilačke i lične zaštitne opreme za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica na aerodromima u Tivtu i Podgorici, a u ACG su predvidjeli i stavku u ukupnom iznosu od 96.800 eura sa PDV-om koja je namijenjena za eventualni otkup jednog od rashodovanih aviona tipa “Fokker F-100” bivšeg nacionalnoga avioprevoznika Montenegro Airlines u stečaju i pretvaranje tog aviona u vježbovni poligon za intervencije vatrogasaca i spasilaca.

Što se same opreme za opsluživanje vazduhoplova tiče, ACG je planirao da tokom ove godine nabavi mobilne uređaje za klimatizaciju putničke kabine aviona dok su oni na stajanci, nove tegljače za kolica za prtljag, viljuškar, nova kolica za prevoz prtljaga, traktor sa opremom za održavanje zelenih površina na aerodromu...

Bonus video: