Sve isplate subvencija iz Zavoda biće javne

Na novom sajtu biće objavljeni i podaci o isplatama poslodavcima za angažovanje osoba sa invaliditetom

5560 pregleda 4 komentar(a)
Dobri rezultati u 2023: Sa sjednice Upravnog odbora Zavoda, Foto: Zavod
Dobri rezultati u 2023: Sa sjednice Upravnog odbora Zavoda, Foto: Zavod

Zavod za zapošljavanje će 15. februara predstaviti svoj novi veb sajt, na kojem će se, između ostalog, objavljivati podaci o svim isplatama i subvencijama, računajući i isplate poslodavcima za prilagođavanje radnog mjesta i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U saopštenju sa jučerašnje sjednice Upravnog odbora Zavoda, navedeno je da su u cilju veće transparentnosti u pružanju informacija građanima i lakšeg pristupa korisnicima uslugama, donijeli zaključak na osnovu kojeg je vršilac dužnosti direktora Gzim Hajdinaga dao nalog za izradu moderne i sigurne zvanične internet stranice Zavoda.

“Shodno zaključku UO, u novi sajt će, pored svih ostalih bitnih funkcionalnosti, biti implementiran tzv. web servis-modul koji će automatski, javno, na sajtu, objavljivati podatke o isplati poslodavcima bespovratnih sredstava za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom, informacije o učešću Zavoda u finansiranju ličnih troškova asistenata (pomagača u radu) lica sa invaliditetom kao i subvencije zarade lica sa invaliditetom koje zaposli, na mjesečnom nivou, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Prezentacija novog web sajta biće održana 15. februara”, navedeno je u saopštenju.

Zbog značajnog povećanja broja osoba koje imaju dokumentaciju o priznatom invaliditetu, kao i iznosa njihovih zarada na koje ih poslodavci prijavljuju, Fond za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, koji subvencionira njihove zarade, je prošle godine bankrotira, zbog čega je Vlada iz budžeta morala da dotira dodatnih deset miliona eura za isplatu subvencija. Prihodi ovog Fonda od naknade koje plaćaju poslodavci koji nemaju zaposlene osobe sa invaliditetom su bili oko devet miliona eura, dok su rashodi narasli na 20 miliona.

Većina dokumentacije o priznavanju stepena invaliditeta stiže iz dva grada Berana i Rožaja, dok su pojedine mjesečne zarade za koje se isplaćuju subvencije narasle i na iznos od preko osam hiljada eura. Zbog toga se javila sumnja da je riječ o zloupotrebama ovog prava na štetu države, a iz Zavoda i Fonda su više puta tražili da se izmijeni zakon kako bi se ograničio iznos subvencije, kao i da se urade revizije dokumentacije koje izdaju ljekarske komisije.

Upravni odbor, kojim je predsjedavao Dejan Vojvodić, juče je usvojio Izvještaj o radu Zavoda za 2023. godinu.

Najznačajniji rezultati Zavoda su da je prošle godine obavio više od 54 hiljade posredovanja u zapošljavanju, što je skoro devet puta više nego godinu ranije, da je prosječna stopa nezaposlenosti smanjena sa 14,35 odsto na 10,91 odsto.

“Na sjednici UO je konstatovano da su menadžment Zavoda i zaposleni uložili znanje i napor da se dođe do dobrih rezultata iskazanih u Izvještaju, u čemu je veliku ulogu imao i Upravni odbor koji je pružao prave smjernice. Jednoglasno je zaključeno da je Zavod, za relativno kratko vrijeme, popravio ugled, narušen i ugrožen u prethodnom periodu. Aktivnosti će biti nastavljene još većim tempom i u narednom periodu u cilju smanjenja nezaposlenosti i povećanju zaposlenosti, na crnogorskom tržištu rada”, navedeno je u saopštenju nakon održane sjednice UO.

Godišnji Izvještaj je, kako je navedeno, pokazao da je Zavod ispunio sve zacrtane ciljeve, kao i da su realizovane sve planirane aktivnosti za prethodnih 12 mjeseci.

Bonus video: