Okrnjena uprava Prve banke, kadar Aca Đukanovića gubi dozvole

CBCG ukinula odobrenja za rad za dvoje članova sadašnjeg Upravnog odbora zbog utvrđenih propusta, banka mjesec radi sa jednim članom uprave. Skupština akcionara danas bira Nadzorni odbor, državna EPCG učestvuje, ali “zakasnila” da predloži svoje kandidate

57408 pregleda 65 reakcija 19 komentar(a)
Mnogo problema pred novom upravom: Prva banka, Foto: Biljana Matijasevic
Mnogo problema pred novom upravom: Prva banka, Foto: Biljana Matijasevic

Centralna banka (CBCG) je oduzela odobrenja za vršenje funkcije člana Upravnog odbora Prve banke Nataši Martinović i Stanislavi Subotić, zbog utvrđenih propusta u obavljanju dužnosti.

To su odgovorili iz CBCG na pitanja “Vijesti” zbog čega nijesu dali saglasnost na imenovanje dijela članova uprave banke.

Riječ je o kandidatima koji su bili predlog većinskog akcionara Prve banke Aca Đukanovića.

Aco Đukanović
Aco Đukanovićfoto: Boris Pejović

Upravni odbor Prve banke je prije ove odluke imao ukupno tri člana, tako da je to upravno tijelo već mjesec ostalo samo na jednom članu - Milanu Peroviću, zbog čega ne može da funkcioniše.

“Djelujući u okvirima propisanih ovlašćenja i vršeći supervizorsku funkciju u skladu sa zakonom, pritom uzimajući u obzir da Tarik Telaćević od 28. 12. 2023. godine ne obavlja funkciju predsjednika Upravnog odbora ove banke, CBCG je preduzela mjere i radnje prema Nataši Martinović i Stanislavi Subotić, oduzimajući im odobrenja za vršenje funkcije člana Upravnog odbora ove banke, zbog utvrđenih propusta u obavljanju dužnosti, usljed čega su prestale da ispunjavaju uslove za članstvo u Upravnom odboru, propisane Zakonom o kreditnim institucijama”, navedeno je u odgovoru iz CBCG.

Članove Upravnog odbora bira Nadzorni odbor banke, ali je prethodno potrebno da dobije saglasnost za ta imenovanja od CBCG.

Telaćević i Pažin otišli istog dana

Istog dana, 28. decembra prošle godine, ostavke su podnijeli Telaćević u Upravnom odboru banke i Zoran Pažin u Nadzornom odboru. Tada je Nadzorni odbor zakazao za 9. februar (danas) Skupštinu akcionara sa dnevnim redom za izbor novog Nadzornog odbora, koji bi nakon toga izabrao upravni odbor.

Drugi po veličini akcionar Prve banke, državna Elektroprivreda, sa skoro 20 odsto akcija, nije na vrijeme obaviještena o sazivanju Skupštine, tako da joj je prošao rok da predloži zamjenu svog sadašnjeg člana u Nadzornom odboru i da imenuje drugog, na kojeg ima pravo. Prva banke je i odbila zahtjev EPCG za odlaganje Skupštine.

U proteklih više od mjesec dana Prva banka je slala CBCG imena više kandidata za popunu ova dva odbora.

Dva kandidata nijesu ispunjavala zakonski uslov

Tako su za upravni odbor kandidovali Natašu Martinović, Radomira Radunovića i Edina Ćeranića, a za Nadzorni odbor Nedu Ivović, Zorana Đikanovića i Radomira Rudanovića.

“Centralna banka je odbila zahtjev za izdavanje odobrenja za izbor Nataše Martinović za predsjednicu Upravnog odbora Prve banke, kao i zahtjev za izbor Radomira Rudanovića za člana Upravnog odbora ove banke. Nakon, u skladu sa zakonom, sprovedenog postupka odlučivanja, a na osnovu dostavljenih i drugih raspoloživih informacija, zahtjevi za izdavanje odobrenja su odbijeni jer je utvrđeno da predložena lica ne ispunjavaju propisane uslove za članstvo u Upravnom odboru kreditne institucije”, navedeno je iz CBCG u odgovoru na pitanja “Vijesti”.

Na kraju je CBCG izdala odobrenja za izbor Edina Ćeranića i Zorana Đikanovića za članove Upravnog odbora, kao i odobrenja za izbor Nede Ivović i Zorana Đikanovića za članove Nadzornog odbora ove banke.

Ukoliko Skupština akcionara danas za nove članove Nadzornog odbora imenuje Ivović i Đikanovića, taj odbor će odmah moći i da izabere Ćeranića i Đikanovića u Upravni odbor.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, kandidatura Nataše Martinović za predsjednicu Upravnog odbora banke je odbijena zbog ocjene CBCG da nakon propusta u izvršenju dužnosti člana Odbora direktora banke u prethodnom periodu ne ispunjava zakonski uslov.

Kandidatura Rudanovića za člana Upravnog odbora banke, prema istim izvorima, odbijena je zbog ocjene da nakon propusta u izvršenju dužnosti direktora Odjeljenja za privatno bankarstvo u Crnogorkoj komercijalnoj banci i otkaza u toj banci ne ispunjava zakonski uslov. Prema informacijama “Vijesti”, Rudanović je u CKB dobio otkaz nakon otkrića da je nekoliko službenika iz njegovog odjeljenja učestvovalo u prevari klijenata, koja je banka kasnije morala da obešteti sa višemilionskim iznosima.

“Vijesti” su juče kontaktirale Martinović i Rudanovića, navodeći im u porukama zbog čega ih trebaju, ali nisu odgovarali.

Neizvjesni potezi EPCG

Za sada su neizvjesni i dalji potezi Elektroprivrede, koju je uprava banke izigrala jer ih nije obavijestila o zakazivanju Skupštine akcionara, zbog čega nisu mogli da ostvare svoje pravo akcionara da zamijene svog predstavnika u Nadzornom odboru Velizara Čolovića i dobiju još jedno mjesto.

Prema informacijama “Vijesti”, u EPCG nisu zadovoljni načinom na koji ih Čolović predstavlja, zbog čega su 2. februara zatražili da njihov novi predstavnik bude Miro Vračar, savjetnik izvršnog direktora EPCG-a, kao i da njihov drugi član u Nadzornom odboru banke bude Marina Šljivančanin, koja je rukovodilac Direkcije za finansije u EPCG. Prva banka im je odgovorila da su kasno poslali kandidature, kao i da se sjednica ne može odlagati.

EPCG ostaje mogućnost da zatraži novu vanrednu Skupštinu akcionara, ali da bi se ponovo birao novi nadzorni odbor potrebno je da neko iz sadašnjeg podnese ostavku. Državna energetska kompanija može ponovo da zatraži da joj Prva banka vrati šest miliona eura takozvanog subordinisanog kredita.

Ovu vrstu kredita banke uvrštavaju pri izračunavanju adekvatnosti kapitala i drugih bitnih parametara za svoj rad, a njihovo povlačenje prije roka može da odobri samo Centralna banka i to jedino ako to ne bi ugrozilo tu banku.

EPCG je početkom 2022. godine tražila da joj Prva banka vrati ovaj novac, jer joj je potreban za najavljene investicione projekte.

Prva banka je odugovlačila sa slanjem ovog zahtjeva CBCG-u. U septembru 2022. godine tadašnji guverner CBCG Radoje Žugić odbija zahtjev EPCG i zabranjuje Prvoj banci da vrati novac državnoj kompaniji.

Pred novom upravom ozbiljni problemi, akumulirani gubitak 33 miliona

Pred novom upravom banke nalaze se ozbiljni problemi jer je krajem prošle godine propao pokušaj prodaje banke biznismenu iz Srbije Davoru Macuri, dok je akumulirani gubitak banke, prema devetomjesečnom izvještaju iz septembra prošle godine, dostigao 33 miliona eura.

Na finansijske iskaze Prve banke za 2022, revizorska kuća BDO je u maju prošle godine dala mišljenje sa rezervom uz ocjenu da postoje “značajne neizvjesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje”, kao i da će nastavak poslovanja “u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške akcionara banke i njihovih planova za dokapitalizaciju”.

Uprava banke sada treba da nađe novog kupca ili da postojeći akcionari obave dokapitalizaciju banke.

Advokatica Neda Ivović koja je predložena na novu članicu Nadzornog odbora se u rukovodstvu banke nalazi od 2012. godine. Zastupala je i interese Aca Đukanovića kada je bio akcionar u Rudniku uglja. U više sporova bila je njegov advokat kao i njegovog brata, bivšeg predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića. Ona je i predavač na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), čiji je suvlasnik Milo Đukanović.

Za novog člana Nadzornog, a i Upravnog odbora, što je zakonski moguće, kandidovan je Zoran Đikanović. On je od 2000. do 2022. godine bio na čelu Komisije za hartije od vrijednosti, a i predavač je i vanredni profesor na UDG.

Za novog člana Upravnog odbora banke predložen je Edin Ćeranić, koji je od 2016. godine do 2021. godine bio direktor sektora za poslovanje sa pravnim licima u NLB banci, a zatim je bio u upravi Lovćen banke.

Bonus video: