Slučaj oduzimanja 33 kilograma opala: Dostavljena dodatna dokumentacija

U kotorskom Osnovnom sudu održano pripremno ročište po tužbi protiv države

11062 pregleda 5 komentar(a)
Spor bi državu mogao koštati tri milijarde (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Spor bi državu mogao koštati tri milijarde (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Žana Raičević dobiće dodatno vrijeme da se upozna sa novim dokazima koje je u sporu Roberta Franjeke i Antonija Vernona Strelenskog protiv države, dostavio njihov advokat Savo Jasnić. Franjeka i Strelenski su pokrenuli spor u Osnovnom sudu u Kotoru, kako bi od od države vratili 33 kilograma dragog kamenja opala i nadoknadili navodnu štetu.

Jasnić je spise dostavio juče neposredno pred pripremno ročište, a ova dokumenta u koja su “Vijesti” imale uvid, objašnjavaju vlasništvo nad opalima i proces njihove kupovine i transporta. Sutkinja Anja Krkeljić-Milić je spor odgodila kako bi se sud i Raičević, upoznali sa dostavljenom dokumentacijom. Tužba je podnijeta prije godinu.

Franjeki i Strelenskom je država 2012. godine oduzela 33 kilograma opala zbog carinskog prekršaja - unošenja u Crnu Goru bez carinjenja. Oni su pokrenuli i tužbu, u kojoj navode da je poludrago kamenje tada vrijedjelo 300 miliona eura, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog njegovog oštećenja, izmakle dobiti za protekli period, zateznih kamata, kao i nestanka pet kilograma opala jer se u trezoru Centralne banke sada nalazi 28 kilograma.

U podnesku koji je Jasnić dostavio, piše da su ga predali radi preciznijeg razumijevanja procesa i procedure za kupovinu nebrušenog dragog kamenja, kao i hronologije vlasništva nad opalima. Između ostalih, u podnesku se navode i potvrde o kupovini opala u Etiopiji, njihovom uvozu u Južnoafričku republiku, Švajcarsku, transportu u Crnu Goru, strukturi vlasništva... Osim toga, ističe se da su po Ugovoru o zajedničkom ulaganju strani državljani suvlasnici, i da 70 odsto udjela pripada Strelenskom a 30 odsto Franjeki. Jasnić je dodao i da će dokaze koji su pobrojani a nisu u podnesku, dostaviti u najkraćem roku.

Zamjenica zaštitnika Raičević je kazala da ovaj podnesak morao biti dostavljen mnogo ranije.

“Vijestima” je prethodno rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović kazao da su Franjeka, Strelenski i Branko Ćupić, prekršili carinski zakon zbog čega je protiv njih podnijet prekršajni postupak, oduzeto im je drago kamenje i novčano su kažnjeni.

Prema tvrdnjama njihovih advokata, spor koji vode Franjeka i Strelenski državni budžet bi mogao koštati tri milijarde eura. Prema tužbi, oni su u državu došli u julu 2011. godine sa namjerom osnivanja akcionarskog društva i ulaganja u Crnu Goru.

Oni su se tada upoznali sa Ćupićem i njegovim poslovnim partnerom Flaviom Kaprarom, koji su im “po saznanju za opale u vlasništvu tužilaca predložili saradnju”.

Ćupić i Kaprara su zatim došli u Cirih, gdje su se upoznali sa kolekcijom opala i predložili Franjeku i Strelenskom da ih donesu u Crnu Goru “radi olakšane prodaje”. Ugovor o saradnji je potpisan 15. septembra 2011. godine, a njime su Ćupić i Kaprara preuzeli na sebe obaveze carinjena i špedicije kolekcije dragocjenosti prilikom ulaska u Crnu Goru, kao i skladištenja u odgovarajućem bankarskom sefu.

“U dijelu gdje se podiže prtljag čekao ih je Ćupić sa dva carinika, koji je tom prilikom istakao da ima svu carinsku deklaraciju i otpratio ih je do automobila, da bi prebacili kolekciju opala u privatni sef Ćupića u hotelu “Bellevue” u Budvi, s obzirom na to da su banke bile zatvorene u tom trenutku”, piše u tužbi.

Navedeno je i da su Franjeka i Strelenski naknadno saznali kada je počela procedura oduzimanja, da Ćupić kolekciju opala uopšte nije prijavio carinskim vlastima.

Bonus video: