Spajić - Mekginis: Pristupanje SEPA približilo bi Crnu Goru jedinstvenom evropskom tržištu

Spajić se u Briselu sastao sa komesarkom EU za finansijske usluge, finansijsku stabilnost i jedinstveno tržište kapitala, Mejrid Mekginis

5463 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Pristupanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) približilo bi Crnu Goru jedinstvenom evropskom tržištu, što bi moglo biti katalizator razvoja ekonomije, ocijenjeno je na sastanku premijera Milojka Spajića sa zvaničnicima Evropske unije (EU) u Briselu.

Iz Kabineta predsjednika Vlade saopšteno je da se Spajić u Briselu se sastao sa komesarkom EU za finansijske usluge, finansijsku stabilnost i jedinstveno tržište kapitala, Mejrid Mekginis, koja je podržala Crnu Goru u namjeri da pristupi SEPA, koja obuhvata 36 evropskih zemalja.

Na sastanku je ocijenjeno da bi od toga dosta benefita imali građani, ali i privreda.

Milojko Spajić
foto: Vlada CG

Mekginis je kazala da je uvjerenje da će DG FISMA, direktorat na čijem čelu se nalazi, pomoći u tom procesu i ponudila ekspertsku podršku, kako bi se što prije pripremio nacrt aplikacije Crne Gore za članstvo u SEPA.

Na sastanku je bilo riječi i o najavljenim izmjenama legislative u vezi sa sprječavanjem pranja novca i finansiranja terorizma, što će potvrditi da je Crna Gora odlučna da ispuni EU kriterijume u svim oblastima.

Bonus video: